Studies and Monographs

Giannantonio Selva. Dalmatinski projekti venecijanskoga klasicističkog arhitekta

Ana Šverko


Urednik
Joško Belamarić

Recenzenti
Ivo Babić, Karin Šerman

Suradnici
Maja Trinajstić (lektura); Ivana Majer (kazalo)

Grafičko oblikovanje
Luka Duplančić

Prevoditelj
Graham McMaster

Izdavač
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb, 2013.

Nakladnička serija i broj
Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti, knjiga 44.

Materijalni opis
317 str., ilustr. u boji; sažetak na engl. jeziku, bibliografija, popis i izvori ilustracija, izvori pisanih dokumenata, imensko kazalo, bilješka o autorici

ISBN: 978-953-7875-02-2

Ovdje možete preuzeti impresum, sadržaj, uvodnik, bibliografiju i kazala iz knjige (pdf, 3,6 MB).

-
Venecijanski arhitekt Giannantonio Selva, jedan od najvažnijih predstavnika talijanskog klasicizma, ostavio je relevantan opus na hrvatskoj obali Jadrana, a prema narudžbama trogirske obitelji Garagnin. Njegov opus u Dalmaciji dobrim dijelom nije do sada bio poznat, niti je bio cjelovito obrađen. (...)

Selvini su arhitektonski projekti nastali na temelju korespondencije s naručiteljem, trogirskim plemićem Gianlucom Garagninom mlađim, pa tako i naručitelj zauzima bitnu ulogu u knjizi. Autorica na veoma iscrpan i uvjerljiv način ukazuje na plodonosne rezultate u korespondenciji i susretima Selve s istaknutim dalmatinskim intelektualcem Gianlucom Garagninom, koji je i sam imao nagnuća prema arhitekturi. (...)

Knjiga Ane Šverko iznimno je vrijedan doprinos u seriji relativno malobrojnih studija na temu klasicizma u Dalmaciji, a s obzirom na to da je Selva prvi venecijanski arhitekt u razdoblju klasicizma koji je putovao Europom, zbog širine utjecaja knjiga može biti itekako zanimljiva i onima koji se bave arhitekturom klasicizma u europskom kontekstu.

Ivo Babić (iz recenzije)

-
Knjiga je objavljena na hrvatskom jeziku s proširenim engleskim sažetkom i 195 ilustracija s dvojezičnim legendama.

Objavljivanje knjige potpomogli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.