Projects

Dalmatian cities in the middle ages: form and function

Institutional project

Projekt je fokusiran na istraživanje oblikovanja urbanog krajolika i njegovih mijena, pri čemu se vremenska odrednica poima kao „dugi srednji vijek“. Riječ je o komparativnim istraživanjima sačuvanih arhivskih izvora i sačuvanog medievalnog tkiva grada.

Arhivska istraživanja obuhvaćaju ponajprije građu Državnog arhiva u Zadru i Državnog arhiva u Dubrovniku. U tom smislu odabrani su spisi pravno raznorodne prirode – odluke dubrovačkih vijeća te notarski i sudski spisi trogirske komune. Na takav odabir upućuju rezultati dosadašnjih istraživanja, stanje očuvanosti građe te tematika istraživanja, definirana pitanjima o urbanoj povijesti formuliranima iz aspekta povijesnoumjetničke discipline. Prvotni cilj je istraživanje, transkribiranje i priprema za objavu do sada neobjavljenih relevantnih dokumenata. Tako prikupljeni podaci su nadasve nužna i temeljna stepenica u svakom daljnjem istraživanju u sklopu projekta. Daljnje istraživanje obuhvaća deambulaciju suvremenog urbanog tkiva u svrhu identificiranja sačuvanih medievalnih arhitektonskih struktura i fragmenata te usporedbu sa svim ostalim vizualnim i tekstualnim izvorima. Kritičko sagledavanje podataka iz svih navedenih izvora i njihova analiza već je uspostavljena metoda koja će nužno rezultirati novim znanstvenim spoznajama. U tom smislu su upravo arhivska istraživanja ona od kojih se očekuje najviše novih otkrića, a što se može tvrditi s obzirom na nedovoljnu objavljenost takove građe te na podatke koje nalazimo u onoj objavljenoj.

Sve očekivane nalaze nužno je potom staviti u društveno-politički, ekonomski, kulturni ali i prozopografski kontekst, budući da je upravo arhivska građa jedina koja takovo daljnje istraživanje i može omogućiti, kao i poduprijeti njegove rezultate. Riječ je dakle o izrazito dubinski usmjerenom istraživanju za koje je sasvim opravdano očekivati da će rezultirati spoznajama ključnima ne samo za urbanu povijest dalmatinskih gradova u srednjem vijeku, već posvema i onima u širem geografskom kontekstu, prije svega Mediterana, ali i ostalog dijela Europe.

Cilj projekta je utvrđivanje odnosa forme i funkcije dalmatinskih gradova u srednjem vijeku komparativnim analizama arhivske i arhitektonske građe u kontekstu društveno-političkih, ekonomskih, kulturih ali prozopografskih okvira i perspektiva.

-
Voditeljica projekta
dr. sc. Ana Plosnić Škarić, viša znanstvena suradnica

Znanstvenici
Boris Dundović (doktorand)

Stručni suradnici
Danijela Šapina
Irena Šimić
Paolo Mofardin

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-9