Projects

Sacred art and Croatian commissioners from the 16th to the 18th century

Institutional project

Znanstvenoistraživačke teme ovog projekta vezane su uz prioritetna istraživanja crkvenih umjetnina (oltara, slika, kipova, crkvenog namještaja, relikvijara, monstranci, crkvenog posuđa) kao i umjetnina naručenih od pripadnika svećeničkog staleža. Metodologija će uključivati primarna povijesnoumjetnička pitanja (autorstvo, datacija, stil), no interpretativni naglasak će biti na aspektima funkcije, reprezentacije, ikonologije i narudžbe.

U fokusu voditelja projekta će biti oprema franjevačke crkve Svetoga Jeronima u Slanom, isusovačke crkve Svetog Ignacija u Dubrovniku, napuljske umjetnine dubrovačkih naručitelja, te umjetnička baština hrvatskih „kolonija“ u Italiji odnosno umjetnine povezane s djelatnošću Ilirsko-ugarskog kolegija u Bolonji i Bratovštine Svetoga Jeronima u Rimu. Usto će se istraživati ikonografija nacionalnih svetaca. U fokusu suradnica na projektu će biti djela slikarstva i skulpture u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Cilj projekta je podastrijeti nove spoznaje o dosad neistraženim ili slabo istraženim umjetninama hrvatske, talijanske te srednjoeuropske umjetničke baštine. Time se pridonosi ne samo boljem razumijevanju zajedničke regionalne prošlosti, već i boljem regionalnom povezivanju u sadašnjosti.

-
Voditelj projekta

dr. sc. Daniel Premerl, znanstveni suradnik, u zvanju višeg znanstvenog suradnika

Znanstvenici
dr. sc. Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju
dr. sc. Vlasta Zajec, viša znanstvena suradnica

Stručni suradnici
Paolo Mofardin, fotograf

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-12