Projects

Fine arts of the new period in Dalmatia

Institutional project

Nakon tridesetpetogodišnjega istraživanja i znanstvenoga tumačenja likovne umjetnosti od 15. do 20. stoljeća u Jadranskoj Hrvatskoj, od Kopra do Budve, na primorju, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije, može se reći da se sadašnji projekt nastavlja na minule uvide i rezultate i da je formuliran s jasnim uvidom u likovnu baštinu hrvatske obale u cjelini, a Dalmacije posebno. Stoga će se projekt usmjeriti na sintetiziranje dosadašnjih rezultata kroz raznovrsne publikacije i izložbe. U tom smilsu navodim sinteze barokne skulpture i slikarstva u Dalmaciji koje se trebaju publicirati u vrijeme trajanja projekta. Priredit će se i izložba o sv. Jerolimu u Galeriji Klovićevi dvori, u povodu obljetnice njegove smrti s probranim djelima ih Hrvatske i inozemstva.

No projekt će uključivati i reambulacije terena, fotodokumentaciju umjetnina, arhivska istraživanja i pojedinačne rasprave koje će na analitičan način tumačiti pojedina likovna djela s različitih pozicija.

S obzirom da projekt uključuje veću skupinu istraživača različita profila i zanimanja (slikarstvo, skulptura, arhitektura, liturgijsko posuđe, ruho, drvena skulptura, umjetnost ruralnih područja…) to će i pojedinačni i zajednički rezultati donijeti nove rezultate i spoznaje u različitim segmetnima likovnoga stvaralaštva od 15. do 20. stoljeća. Uz to treba napomenuti da su na projektu tri doktoranta pa treba očekivati da će u razdoblju trajanja projekta dovršiti svoja istraživanja i steći stupanj doktora znanosti.

Projekt se nastavlja na dosadašnja istražaivanja voditelja i suradnika. Cilj je produbiti spoznaje u umjetničku baštinu od 15. do 20. stoljeća u Jadranskoj Hrvatskoj te njezino suvremeno tumačenje kroz publiciranje analitičnih i sintetskih tekstova te kroz predstavljanje umjetnina na tematskim izložbama.

-
Voditelj projekta

akademik Radoslav Tomić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju

Znanstvena suradnica
dr. sc. Darka Bilić

Stručni suradnik
Paolo Mofardin, fotograf

Trajanje projekta: 2019.–2022.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-15