Novosti
Premijera filma

Drežnica na filmu

Pozivamo vas na premijeru filma Matije Kralja „16.–23.9.2019. Drežnica“, nastalog u sklopu istraživačkog projekta Baština odozdo. Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945., koja će se održati 21. svibnja u 17 sati u kinu Tuškanac.

Premijeri filma prethodit će projekcija kratkog dokumentarnog filma Slavka Goldsteina iz 1964. godine pod nazivom „Drežnica“.

Nakon projekcija uslijedit će razgovor o filmovima, životu u Drežnici iz perspektive istraživača, iskustvu istraživanja u zajednici i sa zajednicom te praksama memorijalizacije. U razgovoru će sudjelovati voditeljica projekta Sanja Horvatinčić te suradnici na projektu Ivona Grgurinović i Matija Kralj. Razgovor će voditi Aneta Vladimirov.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo vas da svoj dolazak potvrdite na mail: ivona.grgurinovic@gmail.com

Filmski program:

Drežnica, Slavko Goldstein, 1964., 14'42''
Slavko Goldstein snimio je 1964. godine kraći dokumentarni film Drežnica, koji je dobio nagradu na Festivalu dokumentarnih filmova u Beogradu 1964. godine. U ovom filmu Goldstein se vraća u Drežnicu u koju se, kao Židov, 1942. sklonio zajedno s majkom i bratom te gdje je kao petnaestogodišnjak postao borac lokalne Omladinske čete. Film prikazuje isječke razgovora sa stanovnicima Drežnice i drežničkih zaseoka, koji, između ostalog progovaraju o teškom životu u Drežnici u to vrijeme, nedostatku posla i depopulaciji, ali i slavnoj i teškoj antifašističkoj prošlosti ovog kraja.

16.–23.9.2019. Drežnica, Matija Kralj, 2020., 14’22’’
Film čine fragmenti osmodnevnog istraživačkog boravka u Drežnici u rujnu 2019. godine. Kamera prati međunarodnu grupu istraživača u potrazi za lokacijama i narativima iz Drugoga svjetskog rata, ispreplićući sjećanja na povijesni sukob sa slikama suvremenog života u Drežnice. Baština ratnih sukoba i solidarnosti zrcali se u percepciji suvremene situacije izazvane blokadom granica i prisutnošću ljudi u pokretu. Film ocrtava složenost mikrohistorijskih temporalnosti i kontinuitet društvenih nepravdi u marginaliziranim društvenim zajednicama na granicama EU.

„Baština odozdo. Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.“ je međunarodni istraživački projekt usmjeren na suvremenu povijest i baštinu drežničkog kraja, koji se provodi pri Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Više o projektu ovdje.

-
Kontakt: Sanja Horvatinčić