Novosti
Za obnovu Zagreba

Obnova povijesne urbane cjeline grada Zagreba

Povodom druge obljetnice zagrebačkog potresa u utorak 22. ožujka 2022. godine na poziv gradonačelnika grada Zagreba gsp. Tomislava Tomaševića u Staroj gradskoj vijećnici održano je predstavljanje prijedloga Programa cjelovite obnove povijesne urbane cjeline grada Zagreba.

Program je temeljem Zakona o obnovi izrađen u Zavodu za prostorno uređenje Grada Zagreba s multidisciplinarnom grupom znanstvenika i stručnjaka. Voditelji ekspertnih radnih skupina predstavili su sektorska istraživanja na kojima se temelji program obnove te obrazložili glavne rezultate provedenih istraživanja.

Dr. sc. Katarina Horvat-Levaj predstavila je dosadašnji rad u izradi pilot-projekta konzervatorskog modela za donjogradske blokove s fokusom na Blok 19 između Ilice, Frankopanske, Dalmatinske i Medulićeve ulice te aktualno istraživanje dvaju oglednih blokova na Gornjem gradu (između Trga svetog Marka, Ćirilometodske, Vitezovićeve, Habdelićeve i Kamenite ulice) i Kaptolu (kuće na Opatovini 1–49).

Predstavljeni program, koji je upućen na javnu raspravu, višestruko je značajan za planiranje razvoja Grada. Uvodi princip participativnosti i komunikacije s javnošću od samog početka procesa, temelji se na znanstvenim i stručnim istraživanjima multidisciplinarnih radnih grupa, povezuje urbanističko i strateško planiranje i okreće se zelenom razvoju u skladu s najnaprednijim europskim politikama.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Katarina Horvat-Levaj