Novosti
Izložba

Drežnica: tragovi i sjećanja

Izložba projekta Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja održat će se u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu (Pavla Hatza 6) od 30. kolovoza do 10. rujna 2022. godine.

Izložba je rezultat međunarodnog istraživačkog projekta usmjerenog na suvremenu povijest i baštinu drežničkog kraja koji je bio jednim od ključnih poprišta partizanske borbe u Drugom svjetskom ratu.

Pokrenut 2019. godine, projekt se temelji na interdisciplinarnoj istraživačkoj suradnji i terenskom radu s lokalnom zajednicom kao metodološkim osnovama otvaranja kritičkih perspektiva na fenomene poput društvenog sjećanja i proizvodnje baštine.

Izložba započinje predstavljanjem slojevitosti memorijalnih krajolika Drežnice kroz prikaz nekadašnjih i suvremenih pristupa mapiranju baštine. Potom otvara četiri tematske „sonde“, povezane s lokalitetima na kojima su vršena arheološka istraživanja: 'Radikalna skrb', 'Mediji otpora', 'Rat kod kuće' i 'Skrovište'. Svaka izložbena cjelina sastavljena je od arheoloških predmeta, fotografija, memoaristike i oralnih izvora, kao i znanstvenih rezultata interdisciplinarnog istraživanja. „Sonde“ ne nude definitivne zaključke, već služe kao epistemološki laboratoriji u nastojanju povezivanja iskustva prošlosti s aktualnim društvenim pitanjima. Izložba potiče na kritičko promišljanje dominantnih baštinskih praksi, ujedno otvarajući nove obzore razumijevanja baštine kao afektivnog sredstva bavljenja suvremenim društvenim problema.

Informativni letak o izložbi možete preuzeti ovdje.

-
Voditeljica projekta:
Sanja Horvatinčić

Autori izložbe:
Sanja Horvatinčić, Rui Gomes Coelho, Lujo Parežanin

Organizator izložbe:

Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Dizajn:
Nikola Križanac

Stručni suradnici na izložbi:
Valerija Gligora, Carlos Otero Vilariño, Sara Simões (arheološka dokumentacija); Ivona Grgurinović, Iva Stojević, Milan Radanović (intervjui i transkripti); Andrea Čeko (kartografski prikazi); Sanela Huzjak, Središnji laboratorij za konzervaciju i restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu (konzervacija papira), Marijana Vinković (kemijska analiza), studenti prve godine postdiplomskog studija Konzervacija muzejskih i arheoloških predmeta, Sveučilište Durham (konzervacija predmeta); Matija Kralj, Luka Matić (fotografija i film); Hrvoje Tenšek (digitalizacija zvučnih zapisa).

Institucionalna suradnja:
Arheološki muzej u Zagrebu;
Odjel za kulturu Srpskog narodnog vijeća;
Odsjek za arheologiju Sveučilišta Durham;
Zavičajni muzej Ogulin;
UNIARQ – Centar za arheologiju
Sveučilišta u Lisabonu;
Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu;
Središnji laboratorij za konzervaciju i
restauraciju u Hrvatskom državnom arhivu;
Centar za NMR – Nuklearnu magnetsku
rezonancu, Institut Ruđer Bošković.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

-
Kontakt: Sanja Horvatinčić