Novosti
Međunarodna konferencija

Otkrivanje Dalmacije VIII

OTKRIVANJE DALMACIJE VIII

Povijest umjetničkih institucija u Dalmaciji: historiografija, ljudi, prostori, perspektive

8. – 10. prosinca 2022. u Splitu

PROGRAM I KNJIŽICA SAŽETAKA (pdf)

Skup će bit organiziran prema hibridnom modelu, u kojemu će dio predavača, kao i publika biti povezani putem platforme Zoom, dok će pak dio sudionika biti zajedno u Splitu. Ujedno je osmi znanstveni skup godišnjeg programa Otkrivanje Dalmacije, tjedna znanstvenih i stručnih događanja, koji se provodi u organizaciji Centra Cvito Fisković u Splitu.

Pozivamo vas da se pridružite skupu putem platforme Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/82373429265?pwd=NTRBWnNmZ09OSnc0a2FSNUJjZWhlZz09

Ovogodišnji znanstveno-istraživački program Otkrivanje Dalmacije VIII sadrži znanstveni skup koji smo posvetili projektu Instituta za povijest umjetnosti pod naslovom Povijest umjetničkih institucija u Hrvatskoj, voditeljice dr. sc. Irene Kraševac. Projekt ima za cilj višeslojno istraživanje i sintezu povijesnoumjetničke bibliografije i arhivsko-dokumentacijskih resursa vezanih uz umjetničke institucije u Hrvatskoj, pri čemu prostor Dalmacije, s obzirom na umjetničku baštinu i povijesne okolnosti, pruža distinktivan istraživački okvir. Cilj je pak ovog skupa prikazati istraživanja i otvoriti kritičku debatu kako bi se odredile koordinate za prvi sustavni pregled i sintezu događaja i protagonista koji su formirali povijest umjetničkih institucija u Dalmaciji u političkom, društvenom, kulturnom i povijesnom kontekstu. Nadalje, umjetničke institucije u Dalmaciji želi se prikazati kao sustav repozitorija i tumača njezine bogate umjetničke baštine, a njihovu povijest se nastoji istražiti kao temelj za uspostavu kontinuiteta i perspektiva njihove misije.
Ovogodišnji program će, sukladno temi konferencije i znanstveno-popularnom karakteru ovih godišnjih okupljanja, uključiti i studijske posjete nekima od najvažnijih splitskih muzejskih institucija.

Pored toga, program uključuje i javno predavanje mlade kolegice Maje Perić, koja će publiku upoznati s nizozemskim i flamanskim putopisnim izvorima i putnicima koji su putovali istočnim Jadranom između petnaestog i sedamnaestog stoljeća.

Znanstveni odbor
Joško Belamarić
Arsen Duplančić
Katarina Horvat-Levaj
Irena Kraševac
Ivana Mance
Katrina O’Loughlin
Ana Šverko
Elke Katharina Wittich

Organizacijski odbor
Joško Belamarić
Tomislav Bosnić
Ana Ćurić
Matko Matija Marušić
Sarah Rengel
Ana Šverko

-
Kontakt: Ana Šverko