Obavijesti
Javno predavanje

Večeri u Orisu: Joško Belamarić

U sklopu serijala Večeri u Orisu u ponedjeljak, 11. prosinca 2023., s početkom u 19:00 sati dr. sc. Joško Belamarić održat će u Orisu Kući arhiketure (Ulica Kralja Držislava 3) predavanje „Marjan – sveta i čarobna splitska gora: od Dijaninog svetišta do Ermitaža sv. Jere“.

Predavanje će izložiti neke od važnijih teza autorove knjige Sv. Jere na Marjanu objavljene nakon velike izložbe istoga naslova u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na kojoj je prikazan razvoj ermitaža sv. Jere na zapadnom kraju Marjana, gdje su se – kao malo gdje drugdje na hrvatskoj obali – sveto i religiozno stoljećima nerazdruživo spajali s profanim i svjetovnim.

U fokusu predavanja je ermitaž sv. Jere – najvažnije svečevo svetište kasnosrednjovjekovnog i renesansnog doba u Dalmaciji, dok će se u drugom djelu predavanja dotaknuti niz umjetnina koje na sugestivan način svjedoče važnost svetog Jeronima kao ondašnjeg nacionalnog sveca i zaštitnika Dalmacije. Osobita pažnja posvetit će se seriji reljefa s prikazom sv. Jeronima u pustinji nastalih u krugu Andrija Alešija i Nikole Firentinca te originalnosti zamisli kojom je Nikola koncipirao prostore spilja za svog Jeronima.

Ulaz na predavanje je besplatan. Povodom predavanja knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Više informacija o programu ovdje.

-
Kontakt: Joško Belamarić