Projekti
UMJETNIČKA VRTNA KUĆICA

6. Od institucionalne kritike do krize kulturnih institucija ili o trideset godina nesretnosti umjetnika

U dvorištu (Ulica Jurja Žerjavića 7/2, Zagreb) // Utorak, 25. ožujka 2014., 19:00 // Razgovaraju: Goran Trbuljak i Ivana Hanaček

Trideseta obljetnica rada ili, kako umjetnik Goran Trbuljak kaže „tridesetogodišnja nesretnost“ povod je razgovora o knjizi „Cecinestpasism“ u kojoj su objavljeni autorovi predgovori vlastitim izložbama, kao i razmišljanja o umjetnosti.

U tri tematska bloka Ivana Hanaček i Goran Trbuljak prvo će se razgovarati o specifičnom –izmu koji umjetnik artikulira u svojoj obljetničarskoj knjizi, zatim će se fokusirati na analizu umjetnikove poetike iz domene institucionalne kritike (kroz osvrt na rjeđe spominjane radove iz ranih 70-ih), a u posljednjem dijelu razgovora usmjerit će se na aktualna zbivanja na umjetničkoj sceni s fokusom na materijalnu i intelektualnu krizu u kojoj su se našle kulturne institucije pritisnute zbivanjima u širem društveno-političkom kontekstu.

Fotografija na naslovnici knjige: Goran Trbuljak, Udarac po ovoj cijevi proizvodi zvuk koji je drugačiji od zvukova okolnih cijevi, 1971. (izdavač: Meandar Media)

-
Razgovor se održava u organizaciji uredništva časopisa Život umjetnosti u okviru programa popularizacije znanosti „Umjetnička vrtna kućica“.