Projekti
UMJETNIČKA VRTNA KUĆICA

8. Zelena infrastruktura u urbanom krajobrazu

Galerija Bez Naziva (UMAS, Zagrebačka 3, Split) // Srijeda, 21. svibnja 2014., 17:00 // Razgovaraju: krajobrazni arhitekt Igor Belamarić, arhitekt dr. sc. Ivo Čović i dipl. ing. agronomije Mia Grga // Moderatorica: arhitektica dr. sc. Ana Šverko

Na primjeru zapuštenog gradskog parka Garagnin-Fanfogna u Trogiru pokušat ćemo pronaći odgovor na pitanje kako obnoviti povijesni park u suvremenom kontekstu.

Obnova povijesnog parka proizvodi novi element krajobrazne infrastrukture. Kakav je put od idealne vizije do realizacije javnog prostora na kojemu se preklapaju višestruke funkcije: gradskog parka, urbanog vrta, botaničkog vrta, prostora za koncerte, gradske kavane, učionice na otvorenom?

Razgovor će s povijesno definirane urbane matrice i njezine zelene geometrije prijeći na temu krajobraza kao jednog od osnovnih elemenata teritorijalno-urbanističke revitalizacije većih prostornih sustava, definiranih svojom specifičnom topografijom i geomorfologijom. Novi strateško-krajobrazni projekt u Jelsi na otoku Hvaru, koji se temelji na integraciji morfološko-povijesne osi luka – polje, poslužit će kao primjer primjene nekih od najsuvremenijih paradigmi održivog planiranja i projektiranja urbanog krajobraza.

Osim zaštićenih parkovnih zona, temeljni sustav gradskog zelenila čine točkasto raspoređeni „anonimni“ i pojedinačno neatraktivni kvartovski parkovi i zelene zone u mjerilu susjedstva. Tema održavanja i upravljanja povijesnim parkovima otvara pitanje brige i zaštite, korištenja i integracije zelenih javnih prostora u urbanom tkivu, i njihove višestruke dobrobiti za život grada.

Organizatori: Institut za povijest umjetnosti, Zagreb – Galerija Bez Naziva, Split (UMAS, Zagrebačka 3, Đardin)

Fotografija: ortofoto grada Trogira s pogledom na park Garagnin-Fanfogna

-
Razgovor se održava u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti i Galerija Bez Naziva (UMAS, Split) u okviru programa popularizacije znanosti „Umjetnička vrtna kućica“ kojeg provodi časopis Život umjetnosti.