Obavijesti
Predavanje

O radničkom i seljačkom stanovanju između dva Svjetska rata

Dr. sc. Tamara Bjažić Klarin održat će predavanje „Angažman udruženja umjetnika Zemlja i Radne grupe Zagreb na afirmaciji problematike radničkog i seljačkog stanovanja u Zagrebu i Hrvatskoj između dva Svjetska rata“ u Etnografskom muzeju u Zagrebu 7. svibnja 2024. s početkom u 18 sati. Predavanje je dio popratnog programa uz izložbu „Naličje grada prije 100 godina“.

-
Društvenu i političku scenu u Jugoslaviji početkom 1930-ih godina obilježila je velika gospodarska kriza. Grupa likovnih umjetnika i arhitekata okupljenih u Udruženju umjetnika Zemlja i Radnoj grupi Zagreb, spremno je preuzela svoj dio društvene odgovornosti i ukazala na najveće socijalne probleme međuraća, iznimno teške životne radnika i seljaštva, uzrokovane kako krizom tako i izostankom sustavnih državnih i gradskih stambenih politika.

U sklopu izložaba Zemlje pripremljene su čak tri dokumentarne izložbene cjeline posvećene ovoj problematici – „Kuća i život“ (4. izložba, Zagreb, 1932.), „Selo“ (5. izložba, Zagreb, 1934.) i „Selo i grad“ (6. izložba, Beograd, 1935.). Statističkim podacima, analizama i dokumentarnim fotografijama liječnika Vladimira Ćepulića i Radivoja Simonovića grupa ukazuje na međuzavisnost društvenog statusa stanara i kvalitete njihovog stanovanja, a glavnim krivcem imenuje liberalni kapitalizam.

Predavanje će predstaviti rezultate suradnje liječnika i arhitekata, kako u kontekstu izložaba Zemlje, tako i u afirmaciji osnovnih postavki Novoga građenja, arhitekture i urbanističkog planiranja koji su postali alat društvene mijene primjenom suvremenih medicinskih spoznaja, konstrukcija i tehnologija građenja te urbanističkog planiranja.

-
Više informacija ovdje. Predavanje je rezultat rada na HRZZ projektu Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin

#ARHZAG