Obavijesti
Međunarodna suradnja

Wer ist Walter?

Publikacija Wer ist Walter? International Perspectives on Resistance in Europe during World War II (ur. Elma Hasimbegovic, Nicolas Moll i Ivo Pejaković) međunarodno je recenziran zbornik tekstova s 32 poglavlja o različitim aspektima i novim problemskim uvidima u temu otpora nacizmu i srodnim ideologijama u Europi tijekom Drugog svjetskog rata, kao i memorijalizaciji i muzeološkim pristupima toj temi kroz povijest i danas. Knjiga je rezultat istoimenog dvogodišnjeg međunarodnog istraživačkog projekta i dostupna je u otvorenom pristupu ovdje.

Na mrežnoj platformi 100 Stories of Resistance dostupno je 100 priča o antifašističkom otporu tijekom Drugog svjetskog rata te politikama i kulturi sjećanja na otpor iz više europskih zemalja. Platforma je primarno namijenjena edukaciji te je svojevrstan most između publikacije i izložbe Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini od 1941.–1945. godine, koja je 3. srpnja 2024. godine otvorena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Uz brojne međunarodne suradnike, u projektu je sudjelovala dr. sc. Sanja Horvatinčić kao članica ekspertnog tima. Autorica je znanstvenog poglavlja u knjizi, nekolicine tekstova na online platformi te članica izložbenog tima.

-
Kontakt: Sanja Horvatinčić