Studije i monografije

Akademska crkva sv. Katarine u Zagrebu

Katarina Horvat-Levaj, Doris Baričević, Mirjana Repanić-Braun

Cijena: 19,91 €


Urednica
Katarina Horvat-Levaj

Autorice
Katarina Horvat-Levaj, Doris Baričević, Mirjana Repanić-Braun

Recenzenti
Vladimir Marković, Tonko Maroević

Suradnici
Irena Gessner, Andrija Lukinović, Ana Plosnić Škarić (stručna suradnja); Mario Braun i Milan Drmić (fotografije); Ivan Tenšek, Ivana Valjato-Vrus i Davor Zuljan (arhitektonski nacrti); Iva Cvitan i Anita Katulić (kazala)

Grafičko oblikovanje
Franjo Kiš, ArTresor naklada

Izdavač
Institut za povijest umjetnosti, 2011.

Nakladnička serija i broj
Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti, knjiga 35

Materijalni opis
404 str., ilustr. u boji; katalog; kronologija gradnje, kiparstva, slikarstva, štukature i ostalog inventara; bibliografija, kazala

​ISBN: 978-953-6106-86-8

Ovdje možete preuzeti impresum, sadržaj, predgovor i bibliografiju iz knjige (pdf, 575 KB).

-
Knjiga o Akademskoj crkvi sv. Katarine u Zagrebu izrađena je u okviru znanstvenog programa Instituta za povijest umjetnosti. Riječ je o reprezentativnoj monografiji o najpoznatijoj hrvatskoj baroknoj crkvi (1620.–1632.), podignutoj u sklopu nekadašnjeg isusovačkog kompleksa na zagrebačkom Gornjem gradu. Znanstvene studije triju autorica – Katarine Horvat-Levaj (arhitektura), Doris Baričević (kiparstvo) i Mirjane Repanić-Braun (slikarstvo, štukature i umjetnički obrt) – donose povijesni razvoj crkve i njezine bogate opreme, istražen i valoriziran u kontekstu srodne hrvatske i srednjoeuropske arhitekture. Uz interpretativni tekst, s brojnim novim spoznajama, objavljeni su dokumenti o gradnji i opremi crkve, kao i arhivski nacrti i prikazi iz 17.–19. stoljeća, pribavljeni iz arhiva u Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj i Francuskoj. Studija je ilustrirana fotografijama te novoizrađenim arhitektonskim snimkama crkve (tlocrt, presjeci i rekonstrukcija izvornog pročelja). Nakon glavnog teksta slijedi katalog, kronologija zahvata, popis izvora i literature te kazalo. (Napomena urednika)

Sadržaj

9–10
Predgovor
Vladimir Magić

11–15
Uvod
Katarina Horvat-Levaj

I. Crkva sv. Katarine u baroknom razdoblju – od početka gradnje do ukinuća isusovačkog reda (1620.-1773.)

19–133
Arhitektura
Katarina Horvat-Levaj

135–201
Kiparstvo
Doris Baričević

203–309
Slikarstvo, štukature i djela umjetničkog obrta
Mirjana Repanić-Braun

II. Crkva sv. Katarine nakon ukinuća isusovačkog reda 1773. godine

313–354
Arhitektura i inventar
Katarina Horvat-Levaj

355–372
Katalog

373–386
Kronologija gradnje, kiparstva, slikarstva, štukatura i ostalog inventara

387–395
Bibliografija

397–403
Kazala

-
Knjiga je proizašla iz znanstvenih projekata „Arhitektura i urbanizam Hrvatske do 16. do 18. stoljeća - ishodišta i kontekst“ i „Barok, klasicizam, historicizam u sakralnoj umjetnosti kontinentalne Hrvatske“ u sklopu programa Instituta za povijest umjetnosti uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

-
Objavljivanje ove knjige potpomogli su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.

Cijena: 19,91 €