Projekti

Postmedijska umjetnost u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi

Međunarodni istraživački projekt


Voditeljica projekta
dr. sc. Sandra Križić Roban

Suradnice projekta
dr. sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti
Marija Borovičkić

Trajanje projekta
2014. – 2016.

-
Postmedijska umjetnost u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi trogodišnji je istraživački projekt koji istražuje eksperimentalne i novomedijske umjetničke fenomene u razdoblju od kraja 1950-ih godina do danas. U prvim poslijeratnim desetljećima istražit će se utjecaj institucija na međuprostor gdje se događaju izvedbe estetičkih objekata (od skulpture preko anti-slike do fotografije i knjige umjetnika), tekstualne proizvodnje sve do kripto-performansa, te njihova uvjetovanost političkim i društvenim okolnostima.

Posebnu pozornost projekt posvećuje svojevrsnom obratu u zadnjem desetljeću 20. stoljeća u kojemu kronološki koincidiraju uspostava tzv. Novog svjetskog poretka obilježena padom Berlinskog zida i primjena novih digitalnih tehnologija koja je inducirala radikalnu transformaciju samih formata izvedbi umjetničkog djela. Paralelno s istraživanjem invencija i geneze novih jezika samih umjetničkih praksi istražuju se i transformacije institucionalnog okvira koji stvara definicije umjetnosti.

Najava radionice

Omeđeni (radionica savijanja granica). Kako misliti prostor na marginama: omeđeni, podijeljeni, zaraćeni

Voditelji radionice: Bojan Mrđenović, Selma Banich

Vrijeme održavanja: proljeće 2016.

Ključne riječi: granice, 90-e i 2015-e (danas), motiv zida, migracije, izmjena uloga: međunarodna zajednica vs. zone sukoba, destabilizacija, invazija & okupacija, ratne zone, koncept povijesti, (privatna) slika vs. (javna) konstrukcija, rat slikama, država, nacija & teritorij, politike sjećanja, ničija zemlja.

Radioničarski postupci (struktura):

  • istraživanje arhivske građe
  • otvorena čitaonica
  • mapiranje
  • kolažiranje

Više o radionici i poziv sudionicima uskoro na mrežnim stranicama www.ipu.hr.

Skupovi

U sklopu projekta održane su dvije međunarodne konferencije.

Postmedijske i izvaninstitucionalne umjetničke prakse od 60-ih godina nadalje

Mjesto i vrijeme održavanja: Dvorana Müller, Kino Europa, Zagreb, 28. – 29. 11. 2014.

-
Ova je konferencija zamišljena kao svojevrsna međunarodna platforma znanja. Održana je u suradnji Akademije likovnih umjetnosti i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. U dijalogu i kroz suradnju stručnjaka koji djeluju u raznim institucijama i/ili izvan njih (znanstveni instituti, visoko obrazovanje, umjetničke akademije, muzejska i galerijska djelatnost, NGO, nezavisni kustosi i istraživači, umjetnici, kritičari) predstavljene su značajne postmedijske umjetničke pojave koje su obilježile posljednjih pedesetak godina na prostoru Srednje i Jugoistočne Europe.

Izvaninstitucionalne nezavisne umjetničke prakse (samoinicirani projekti, performansi, akcije umjetnika, događanja u privatnim prostorima) razmotrili su se izvan uobičajene modernističke (redukcionističke) logike, a osobit interes usmjeren je medijima čiji identiteti nisu fiksirani u vremenu, već su podložni promjenama značenja i tumačenja.

Period postojanja Berlinskog zida, koji je podignut 1961. i srušen1989., označava važnu dionicu hladnoratovskog perioda u podijeljenoj Europi. U odnosu na to razdoblje namjerava se razmotriti na koji su način umjetničke prakse nastajale i trajale iza tzv. željezne zavjese, koje su im specifičnosti i zajednička mjesta koja dijele s eksperimentalnim umjetničkim praksama Zapada. Razmotrit će se postojeći kontakti između umjetnika i teoretičara Istoka i Zapada.

-
Izlagači: Reinhard Braun, Fabio Cavallucci, Liesbeth Decan, Ivana Keser Battista, Katarzyna Kozyra, Dalibor Martinis, Falk Messerschmidt, Bojan Mucko, Krešimir Purgar, Igor Španjol, Tanja Vrvilo, Ryszard Wasko

Konstrukcije pamćenja

Mjesto i vrijeme: Dvorana Müller, Kino Europa, Zagreb, 10. – 11. 11. 2015.

-
Imajući u vidu da je sam koncept povijesti postao nezaobilazan predmet interesa iskazan u različitim suvremenim intermedijalim umjetničkim praksama, te da je naše razumijevanje povijesti neodvojivo od procesa izgradnje memorije, na konferenciji su se obradili složeni odnosi koji postoje između prikaza, medija, memorije, vremena, tijela, jezika i mašte.

Konferencija Konstrukcije pamćenja predstavila je različita interdisciplinarna istraživanja čiji se autori fokusiraju na razmeđe eksperimentalne i kritičke umjetničke prakse, humanističke i suvremene političke teorije. U radu konferencije sudjelovalo je trinaest međunarodno renomiranih znanstvenika i umjetnika koji su održali svoja predavanja, umjetničke prezentacije i performirana predavanja.

-
Izlagači: Mrđan Bajić, Martina Corgnati, Bożena Czubak, Sandro Đukić, Nicole Hewitt, Katarzyna Kosmala, Marika Kuźmicz, Andrea Lešić-Thomas, Luc Lévy, Christian Mayer, Anna Rådström, Philippe Therrier-Hermann, Jelena Todorović

-
Izlaganja s obje konferencije bit će objavljena u knjizi koja je u pripremi.

-
Projekt se provodi uz podršku Ministarstva kulture RH, Ministarstva znanosti RH, Gradskog ureda za kulturu i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.