Novosti
Međunarodna suradnja

Institut u članstvu konzorcija DARIAH-HR

Institut za povijest umjetnosti je od lipnja 2015. godine član nacionalnog konzorcija DARIAH-HR za izgradnju digitalne istraživačke infrastrukture za umjetnost i humanističke znanosti.

Hrvatska je dio ove inicijative i platforme od 2007. godine uz ostale zemlje osnivače: Austriju, Belgiju, Cipar, Dansku, Francusku, Njemačku, Grčku, Irsku, Italiju, Luksemburg, Maltu, Nizozemsku, Srbiju i Sloveniju.

Krajem 2015. godine DARIAH-EU formiran je na europskoj razini kao pravno tijelo ERIC ‒ European Research Infrastructure Consortium.

Rad DARIAH-HR konzorcija koodrinira Institut za etnologiju i folkloristiku (Koraljka Kuzman Šlogar), a prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, koje je prepoznalo DARIAH kao kvalitetan infrastrukturni projekt s izglednim rezultatima, te je sastavni dio plana razvoja istraživačke i inovacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

Cilj DARIAH nacionalnih koordinacija i središnjice je omogućiti dugoročni pristup i korištenje digitalnih istraživačkih podataka o europskoj umjetnosti i humanističkim znanostima za sve razine korisnika.

Platforma i aktivnosti DARIAH-EU potiču razvoj novih paradigmi i znanstvenih diskursa koji će odrediti temeljne smjernice digitalne humanistike, s glavnim ciljem izgradnje stabilne, interoperabilne paneuropske digitalne istraživačke infrastrukture koja se temelji na pojmu otvorenog i slobodnog pristupa znanosti.

Aktualni istraživački projekti koje Institut provodi uporište imaju upravo u polju digitalne humanistike, koja za cilj ima razvoj i implementaciju novih tehnoloških modela, metoda i digitalnih alata koji se prema svojim speficičnostima mogu primijeniti u polju povijesti umjetnosti i srodnih humanističkih znanosti.

Upotrebu novih tehnologija, razvoj infrastrukture i kognitivnih alata shvaćamo kao nadogradnju temeljne i stabilne istraživačke metodologije koju u raznovrsnim područjima istraživanja Institut za povijest umjetnosti razvija u kontinuitetu od svoga osnivanja 1961. godine.

Međunarodnu platformu DARIAH-EU kao i članove nacionalnog konzorcija u Hrvatskoj shvaćamo kao iznimno značajan i ambiciozan višegodišnji vizionarski poduhvat unutar europskog kulturnog prostora.

Pristupanjem ovom konzorciju spremni smo u suradnji s ostalim članicama dati svoj doprinos u razvoju, razmjeni i diseminaciji znanja koja će dugoročno omogućiti nove prakse, metodološke i tehnološke standarde.

Više informacija potražite na stranicama:
http://dariah.eu/
http://dariah.hr/