Fototeka
Fotoarhiv

Fotoarhiv Branko Balić

Fotoarhiv Branko Balić (Zagreb, 10. 10. 1930. – Zagreb, 21. 7. 1976.) osnovan je 1977. godine kao zasebna cjelina unutar Fototeke Instituta za povijest umjetnosti. Zbirka izvornih crno-bijelih fotografskih negativa autora nastala je od kraja 1950-ih do 1976. godine, a okuplja oko 12000 jedinica. Primarno je riječ o fotografijama umjetničkih djela (slikarstvo, kiparstvo, arhitektura, primijenjena umjetnost, posebno keramika i dizajn), snimanih u izvornim ambijentima i atelijerima umjetnika tijekom 1960-ih i početkom 1970-ih godina. Značajan dio zbirke predstavljaju portreti osoba iz javnog (pretežno likovnoga i kazališnoga) života u Hrvatskoj.

Svoje fotozapise Branko Balić izvorno je vodio prema tematskim grupama: Slikarstvo i kiparstvo; Muzeji i galerije; Dizajn, primijenjena, arhitektura, industrija; Pejzaži, vedute, gradovi, običaji, turizam; Portreti, događaji, manekeni.

Zbirka je 2009. godine prošla reviziju tijekom koje je gradivo adekvatno pohranjeno u beskiselinske polipropilenske i pergaminske vrećice (Marinka Fruk, Marko Jandrić). Učinjena je nova inventarizacija zbirke, koja je od tada podijeljena u tri cjeline: portreti, djela, razno.

Sustavna digitalizacija zbirke započeta je 2014. godine (Irena Šimić, Paolo Mofardin sa suradnicima), a od 2021. godine provodi se u okviru projekta e-Kultura, sukladno recentno usvojenim nacionalnim smjernicama.

Zbirka je dostupna za rad u prostoru fototeke Instituta, a pretraživa kroz računalni sustav s povezanim stručnim opisima. Izbor iz cjeline portreta dostupan je u mrežnoj fotogaleriji.

-
Pogledajte:
Fotoarhiv Branko Balić – popisi

-
Preuzmite:
Branko Balić (pdf, 8 MB, prezentacija)

-
Vezani linkovi:

-
Kontakt: Irena Šimić