Fototeka
Fotoarhiv

Fotoarhiv Nenad Gattin

Fotoarhiv Nenad Gattin (Trogir, 10. 8. 1930.–Zagreb, 19. 4. 1988.) pohranjen je u Institutu za povijest umjetnosti (od 2016.), a objedinjava zbirku od okvirno 23.000 c/b fotografskih negativa (upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 1991. godine) te fotoalbume, fascikle i registratore s autorskim tekstovima, fotografskim printevima, kontaktima i povećanjima nastalima u drugoj polovici 20. stoljeća.

Majstor fotografije Nenad Gattin već je uz studij povijesti umjetnosti od 1954. godine radio kao profesionalni fotograf Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od tih je godina intenzivno snimao umjetničke spomenike i graditeljsku baštinu u suradnji s uglednim istraživačima, povjesničarima umjetnosti poput Branka Fučića, Cvite Fiskovića, Radovana Ivančevića, Grge Gamulina, Milana Preloga, Vere Horvat Pintarić, Mladena Pejakovića i dr.

Od 1964. godine bio je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske (ULUPUH).

Njegove su opsežne fotomonografije o Jurju Dalmatincu, Dubrovniku, Radovanu, Dioklecijanovoj palači, Starohrvatskoj sakralnoj arhitekturi, Istarskim freskama i dr. vrhunski primjeri autorske interpretacije spomeničke baštine.

Posljednja monografska izložba autora održana je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu i Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 2006. godine (kustosice Marina Viculin i Marija Gattin).

-
Pogledajte: Popis osoba i mjesta

-
Kontakt: Irena Šimić