Obavijesti
Predavanje

Izvorne funkcije palače cara Dioklecijana u Splitu

U četvrtak 4. svibnja 2017. u Oris Kući arhitekture u 19:00 sati dr. sc. Josip Belamarić održat će predavanje pod nazivom Izvorne funkcije palače cara Dioklecijana u Splitu.

Autorova razmatranja donose nove uvide u izvorni arhitektonski program cjeline i arhitektonsko oblikovanje čitave građevine. U fokusu predavanja će biti analiza mogućih gospodarskih aspekata koji su gradnju palače, posebno oblikovanje njene sjeverne polovice, mogli motivirati jednako kao i reprezentativni zadaci vezani uz rezidencijalni kvart i skup sakralnih građevina u njenom najužem središtu.

Posebna pažnja daje se gotovo zanemarenom podatku iz Notitia Dignitatum (čiji je osnovni tekst nastao vjerojatno oko 408. godine) gdje se spominje Procurator gynaecii Iovensis Dalmatiae – Aspalato (nadstojnik dioklecijanovske tekstilane u Aspalatu, u Dalmaciji). Smatralo se da to ukazuje na funkciju carske tkaonice koja je tek nakon smrti careve mogla biti „upisana“ u sjeverni dio Palače. Nasuprot takvih uvriježenih mišljenja, autor iznosi argumente, temeljem analize postojeće arhitektonske i arheološke evidencije, da je Palača – s ginecejem u sjevernoj polutci, s kultnim središtem i carevim mauzolejem, te s rezidencijalnim kvartom – izvorno predstavljala izuzetno promišljeni plan, u punoj ravnoteži dvorskog, kultnog i proizvodnog programa, odnosno da se čitava građevina savršeno uklapala u dugački niz tetrarhijskih javnih radova.

-
Kontakt: Joško Belamarić