Obavijesti
Okrugli stol

PM – radno-izlagački prostor „marginalnih i efemernih pojava”

U okviru obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ususret obljetničkoj izložbi i predstavljanju monografije održat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU-a, a razgovore s njihovim protagonistima moderirat će povjesničarke umjetnosti uključene u projekt monografije.

Prvi okrugli stol pod nazivom PM – radno-izlagački prostor „marginalnih i efemernih pojava” održat će se u utorak, 24. travnja 2018. s početkom u 19:00 sati na Institutu za povijest umjetnosti u Ulici grada Vukovara 68, Zagreb.

PPM odnosno Prostor proširenih medija (kasnije samo PM) otvoren je 25. 1. 1981., „dobiven” od HDLU-a na inicijativu grupe članova Udruženja. Nastao je iz potrebe niza umjetnika koji zbog prirode djelovanja nisu na primjeren način mogli predstaviti ili izvesti svoj rad. Prvenstveno je bio zamišljen kao mjesto sastajanja, prezentacije stvaralaštva i radionica, bez zajedničkog programa, u skladu s individualnim vizijama i interesima koje je u prostoru bilo moguće ostvariti.

U njemu su uglavnom izlagali pripadnici nove umjetničke prakse koji su djelovali na svojevrsnoj margini. Bila je to neformalna grupa ljudi koja je skrbila o prostoru radno-izlagačke prirode u kojem su se vodili razgovori, tribine i manifestacije „koje se i ne mogu shvatiti izložbom”, riječima Damira Sokića.

O umjetničkoj praksi izvan „standardne produkcije”, uvjetima nastanka PM-a, sukobima i polemičkim tonovima, elastičnom i promjenjivom programu, proširenim novinama razgovarat će Marijan Špoljar, Damir Sokić, Dubravka Rakoci, Iva Radmila Janković i Antun Maračić. Razgovor moderira dr. sc. Sandra Križić Roban.

-
Više informacija o obilježavanju 150 godina djelovanja Hrvatskog društva likovnih umjetnika pročitajte ovdje.

-
Kontakt: Sandra Križić Roban