Obavijesti
Prilog međunarodnom izdanju

Monografija o ekspresionizmu u transnacionalnom kontekstu

Vodeći svjetski nakladnik u području društvenih i humanističkih znanosti Routledge (New York – London) objavio je opsežnu monografiju The Routledge Companion to Expressionism in a Transnational Context (ur. Isabel Wünsche) u kojoj se u dvadeset i osam znanstvenih tekstova obrađuje fenomen ekspresionizma, njegova transnacionalna formacija, širenje i preoblikovanje izvan njemačkog govornog područja u regijama širom Europe, u Sjevernoj i Latinskoj Americi te Južnoj Africi u prvoj polovini 20. stoljeća.

U tekstu „From Anxiety to Rebellion: Expressionism in Croatian Art“ dr. sc. Petra Preloga (str. 408–425) pružen je pregled ekspresionizma u hrvatskoj likovnoj umjetnosti te su izdvojena, interpretirana i kontekstualizirana ključna djela. Raspravlja se, također, o njegovu značenju za nacionalnu modernu kulturu i daje kritička sinteza dosadašnjih tumačenja ekspresionizma u hrvatskoj povijesti umjetnosti.

Više o knjizi pročitajte ovdje.

-

Riječ o trećem prilogu znanstvenika Instituta za povijest umjetnosti objavljenom ove godine u knjigama ovoga uglednog nakladnika.

Više o prilozima dr. sc. Sandre Križić Roban i dr. sc. Ane Plosnić Škarić pročitajte ovdje.

-
Kontakt: Petar Prelog