Obavijesti
Izložba

Pozor: Branko Balić!

Program uz izložbu „Branko Balić – pozorni promatrač“ koja se od 29. listopada do 24. studenoga održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

Četvrtkom u 17:00 sati (31. 10., 7. 11., 14. i 21. 11.), MUO
Pozor: Branko Balić!
Stručna vodstva autorica izložbe Irene Šimić i Sandre Križić Roban (uz povremene goste).

Srijeda, 13. 11. u 18:00 sati, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter (Vrhovac 38)
Fotograf(ija) u arhivu arhitekta
O dugogodišnjoj suradnji fotografa Branka Balića i arhitekta Vjenceslava Richtera svjedoči nekoliko stotina fotografija snimljenih tijekom 1960-ih. Fotografije su danas podjednako dostupne u zbirci negativa koja je dio arhiva fotografa u Institutu za povijest umjetnosti te u fototeci u arhivu arhitekta. Fotodokumenti netom realiziranih Richterovih djela, koji su u vremenu nastanka služili za prezentaciju i publiciranje njegova rada, danas su u pojedinim slučajevima jedini materijalni dokaz njihova postojanja. Primjer toga su i fotografije arhitektonskih maketa nikad realiziranih projektnih prijedloga arhitekta i njegovih suradnika. O ulozi fotografije Branka Balića koja se danas nameće kao važan resurs za istraživanje i prezentaciju zbirke, kao i o odnosu fotografa i arhitekta Irena Šimić razgovarat će s kustosicom zbirke Vesnom Meštrić u prostoru obiteljske vile koju je arhitekt Richter sagradio prema vlastitom projektu krajem pedesetih godina 20. stoljeća.

Četvrtak i petak, 14. i 15. 11., 10:00 do 15:00 sati, IPU (Ulica grada Vukovara 68)
Digitalizacija fotografija – što, kako i zašto?
Tijekom intenzivne dvodnevne hands-on radionice koja se provodi u fotolaboratoriju Instituta za povijest umjetnosti, polaznici će u suradnji sa stručnjacima steći praktično iskustvo i doznati o svim aspektima procesa digitalizacije fotografije: od pripreme materijala, metoda i pristupa, sve do adekvatne obrade i pohrane. Fokus će biti na analogne c/b negative iz Fotoarhiva Branko Balić Balić (koji uključuje 12.000 negativa pohranjenih u Institutu od 1977. godine).
Sudjelovanje je potrebno prethodno najaviti do ponedjeljka 11. 11. 2019. putem e-maila na isimic / ipu.hr (navesti ime, prezime, zanimanje i kontakt). Broj sudionika: 15 osoba; dob: 15+ godina.
Voditelji: Irena Šimić, Paolo Mofardin (IPU), suradnici: dr. sc. Hrvoje Gržina (HDA), Zoran Svrtan (MUO)

Ponedjeljak 18. 11. u 13:00, Gradski muzej Karlovac (Strossmayerov trg 7, Karlovac)
Fotograf Branko Balić (1930.–1976.): zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca
-
Nakon uvoda o fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.), u predavanju će se predstaviti studija grada i okolice koju je autor snimio početkom 1960-ih godina, uoči izložbe Karlovac 1945.–1965. održane u Gradskom muzeju Karlovac iste godine. Serija naglašava autorov interes za scene iz urbane svakodnevice, prostorne mijene nastale uslijed procesa modernizacije i poslijeratne izgradnje grada, kao i radnike u raznim industrijskim pogonima. Neke od upečatljivih autorskih povećanja inspirirana su upravo fotografskim bilješkama nastalima tijekom ovog studijskog istraživanja. Predavanje je ujedno povod za razgovor o karlovačkim fotografima koji su stvarali 1960-ih godina, kao i o refleksijama grada koji tijekom poslijeratnog perioda prolazi značajne urbane transformacije.
Predavačica: Irena Šimić
-
Predstavljanje fotografa iz zbirke Dinka Neskusila fokusira se na primjere poslijeratne fotografije do sredine 1960-ih godina, s naglaskom na razlike u amaterskom spram profesionalnog fotografskog pristupa (foto radnje – foto klub, nekad i danas). Apostrofirat će se primjeri fotografa-amatera iz Foto kluba Karlovac (Žunić, Subotićanec, Neskusil), kao i fotografa Pucaka i Lipovšćaka te fotoradnji Medenica i Deur.
Predavač: Dinko Neskusil

Četvrtak, 21. 11. u 18:00 sati, MUO
Što ćemo s ostavštinama naših fotografa?
U panelu sa stručnjacima iz različitih područja djelovanja i interesa, razgovarat ćemo o trenutnom stanju osobnih ostavština fotografa u Hrvatskoj. Osobne ostavštine pohranjene su u raznorodnim ustanovama arhivskog, muzejskoj, znanstvenog i drugih profila, no koje ipak često, zbog nedostatka jasne legislative i institucionalnih strategija otkupa te osmišljenih scenarija za primarnu zaštitu, ostaju prvenstveno briga i odgovornost neposrednih nasljednika. Razgovor će se doticati različitih pristupa i mogućnosti pohrane, zaštite, istraživanja, valorizacije i prezentacije arhiva te trenutno važećih modela skrbi ovog tipa materijalnih kulturnih dobara, koji istovremeno čine iznimno vrijedan i iznimno fragilan dio naše kulturne baštine.
Sudionici: dr. sc. Iva Prosoli (MUO), dr. sc. Hrvoje Gržina (HDA), Ana Marija Habjan (HRT), Marina Benažić (MSU)
Moderatorica: Irena Šimić (IPU)

Subota, 23. 11., 10:00 do 12:00 sati, MUO
Edukativna radionica „Žive slike“
Edukativna radionica održat će se u postavu izložbe s fokusom na akciju grupe Gorgona, Adoracija (1966.). Na početku ćemo porazgovarati o tehnici fotografije općenito, o tome kako su fotografije nastajale prije izuma digitalnih fotoaparata. Zatim ćemo zajedno razgledati izložene fotografije Branka Balića, s posebnim osvrtom na seriju Adoracija.
Poznate pod zajedničkim naslovom Adoracija, „žive slike“ su performans koji je snimio Branko Balić, blizak grupi Gorgona, zabilježivši nekoliko njihovih akcija i portreta. Njegove fotografije sačuvale su atmosferu jedne od Gorgoninih akcija kojom je odana počast slikaru Juliju Kniferu. Akcija se sastojala od igre šeširima i kaputima, ljubljenja Kniferove ruke, bacanja cilindra u zrak i zajedničkog poziranja. Spomenuta zbivanja zapravo su bila duhoviti komentari formalnih ceremonija koje uobičajeno prate izložbe.
Nakon uvoda i sami ćemo relizirati sličan performans! Sudionici će dobiti uloge, a režiranu igru snimit će muzejski fotograf. Kako ne bi sve stalo na glumi, fotografije akcije ćemo ispisati pa će se akteri našeg performansa moći okušati i u fotokolažiranju.

Radionica je namijenjena za dob od 6 do 12 godina. Sudjelovanje je besplatno, a potrebna je prethodna prijava na edukacija / muo.hr.

Voditeljica: Iva Novak i Marta Kuliš Aralica (MUO)

-
Svi programi su besplatni i otvoreni su za javnost.

-
Kontakt: Irena Šimić