Obavijesti
Predavanje

Branko Balić zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca

Pozivamo vas na predavanje Fotograf Branko Balić (1930.–1976.): zaboravljeni svjedok modernizacije Karlovca u ponedjeljak 18. studenoga u 13:00 sati u Dvorani Društva arhitekata, građevinara i geodeta / Knjižnica za mlade, Karlovac (Ivana Banjavčića 8). Predavanje je dio diskurzivnog programa uz izložbu „Branko Balić – pozorni promatrač“ koja se od 29. listopada do 24. studenoga održava u Muzeju za umjetnost i obrt.

PREZENTACIJA

-
Nakon uvoda o fotografu i povjesničaru umjetnosti Branku Baliću (1930.–1976.) fokus predavanja biti će studija grada i okolice koju je autor snimio početkom 1960-ih godina, uoči izložbe Karlovac 1945.–1965. održane u Gradskom muzeju Karlovac. Serija naglašava autorov interes za scene iz urbane svakodnevice, prostorne mijene nastale uslijed procesa modernizacije i poslijeratne izgradnje grada, kao i radnike u raznim industrijskim pogonima. Neke od upečatljivih autorskih povećanja inspirirana su upravo fotografskim bilješkama nastalima tijekom ovog studijskog istraživanja. Predavanje je ujedno povod za razgovor o karlovačkim fotografima koji su stvarali 1960-ih godina, kao i o refleksijama grada koji tijekom poslijeratnog perioda prolazi značajne urbane transformacije.
Predavačica: Irena Šimić
-
Predstavljanje fotografa iz zbirke Dinka Neskusila fokusira se na primjere poslijeratne fotografije do sredine 1960-ih godina, s naglaskom na razlike u amaterskom spram profesionalnog fotografskog pristupa (foto radnje – foto klub, nekad i danas). Apostrofirat će se primjeri fotografa-amatera iz Foto kluba Karlovac (Žunić, Subotićanec, Neskusil), kao i fotografa Pucaka i Lipovšćaka te fotoradnji Medenica i Deur.
Predavač: Dinko Neskusil