Međunarodne suradnje
Međunarodni istraživački seminar

Rodne politike i umjetnost europskih socijalističkih država

-
Istraživački seminar „Rodne politike i umjetnost europskih socijalističkih država“ dio je programa Povezivanje povijesti umjetnosti (Connecting Art Histories) američke Fondacije Getty, a nositelj projekta je Sveučilište Adam Mickiewicz u Poznańu. Viša istraživačica za hrvatsku sekciju je dr. sc. Ljiljana Kolešnik uz asistenticu dr. sc. Sanju Horvatinčić.

-
Program „Rodne politike i umjetnost europskih socijalističkih država“ sastoji se od tri jednotjedna seminara, koji se tijekom 2019. i 2020. godine održavaju na tri različite lokacije u Europi: Poljskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

U rujnu 2019. seminar je održan u Poznańu na Sveučilištu Adam Mickiewicz, u siječnju 2020. bit će organiziran na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu te u svibnju iste godine na Sveučilištu West u Timișoari.

Program seminara vode više istraživačice Agata Jakubowska (Sveučilište Adam Mickiewicz, Poznań, Poljska), Ljiljana Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb) i Ileana Pintilie Teleagă (Sveučilište West, Timișoara) uz pomoć asistentica (Luize Kempińske, Sanje Horvatinčić i Marije Orosan-Telee).

Seminar se bavi razdobljem između 1945. i 1989. godine. Formulacija „Rodne politike i umjetnost“ odnosi se na naš interes za odnose između likovne umjetnosti i različitih diskursa vezanih za rod koji su kružili socijalističkim državama, uključujući rasprave o obrazovanju, seksualnosti, arhitekturi, zdravstvu, državnoj sigurnosti itd., a koje su, svaka na svoj način, pridonijele konstrukciji i reprodukciji rodnih uloga. Seminar se bavi načinima na koje su se umjetnice i umjetnici ispitivali i propitivali društveno-političku konstrukciju roda (muškosti i ženskosti) i heteronormativnosti. U fokusu su i načini regulacije privatne sfere i intimnosti, kao i ideje o domu i obitelji, propagirane od strane komunističkih režima, ali i podržavane nacionalnim i vjerskim tradicijama. U kompleks ovih tema ulaze i rodni odnosi u obrazovanju i na radnom mjestu. Konačno, seminar je istraživački usmjeren na analizu funkcije diskursa feminističke (povijesti) umjetnosti u bivšim socijalističkim zemljama i načina na koje se ona očitovala u pojedinim umjetničkim radovima i ženskom kolektivnom djelovanju.

Tjedne seminare čini niz raznovrsnih aktivnosti: predavanja, rasprava o literaturi (i dokumentarnim filmovima), prezentacija individualnih istraživanja, sastanci sa fakultetima institucija domaćina i studijske posjete galerijama, muzejima, i ateljeima umjetnica i umjetnika. Gosti govornici iz drugih zemalja drže pozvana predavanja otvorena za javnost. Svaka gostujuća sesija sastoji se od prezentacija dviju gostujućih predavačica iz različitih zemalja, uključujući zemlje Srednjo-istočne Europe, Južne Amerike, Azije i Afrike.

Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Kontakt:
Liljana Kolešnik
Sanja Horvatinčić