Projekti

Fortifikacije grada Trogira: Vizualizacija mijena od 220. pr. Kr. do 1900. godine

Projekt ustanove

Cilj projekta je prikupljanje podataka iz različitih izvora, njihova kritička analiza te njihovo strukturiranje kroz vizualizaciju podataka. Podaci okupljaju fizičke ostatke gradskih zidina, rezultate arheoloških iskopavanja, fotodokumentaciju, arhivske nacrte, povijesne karte i vedute, lokalnu historiografiju, notarske isprave i relevantnu znanstvenu literaturu.

Kako su količina i kvaliteta podataka prije 1500. godine i nakon toga znatno različite, istraživanje i analiza podataka podijeljeni su između Ane Plosnić Škarić i Ane Šverko na toj prijelomnoj godini, a sukladno i dosadašnjem istraživačkom iskustvu i području bavljenja znanstvenim radom. Također je i metodologija koja se razvija unutar projekta sukladno podijeljena na onu iz područja HGIS sustava i 3D prezentacija.

Izazovi razvoja metodologije na projektu su višestruki. Prvi je integriranje i strukturiranje različitih podataka iz različitih izvora u HGIS sustav, kojeg neminovno prati i analiza istih te kritička interpretacija. Pri tom su izazovi dvostruki – s jedne strane riječ je o pitanju s kojim se većina srednjovjekovnih i rano modernih istraživača suočava: kako se nositi s nepoznanicama tijekom georeferenciranja. S druge strane riječ je o kreativnom procesu izrade mape odnosno mapa kojima se jasno, a znanstveno utemeljeno, predočava razvoj fortfickacija grada, a time sukladno i širenje samog grada, obuhvaćajući tako i društveno-polički kontekst navedenih mijena. Dodatan je pak izazov stvaranja 3D vizualizacija utemeljenih na znanstvenom istraživanju. Dakako da su izvori nakon 1500. godine daleko precizniji – što omogućuje i vrlo precizno rekonstruiranje stanja zidina, ali razvoj same metodologije i ustanovljavanje principa izrade 3D modela ostaju i dalje zaseban i zahtijevan izazov.

Cilj projekta je doprinos nacionalnoj i međunarodnoj povijesti umjetnosti objavljivanjem fundamentalnih istraživanja o fenomenima iz područja urbane, urbanističke i arhitektonske povijesti umjetnosti te razvoj metodologije digitalne povijesti umjetnosti – Geo i 3D vizualizacije mijena urbanog tkiva.

-
Voditeljica projekta
dr. sc. Ana Plosnić Škarić, viša znanstvena suradnica

Znanstvenici
dr. sc. Ana Šverko
Boris Dundović (doktorand)

Stručni suradnici
Boris Božić
Lina Šojat

Trajanje projekta: 2019.–2023.

Šifra projekta: PU-IPU-2019-8