Novosti
Istraživačka radionica

Multiple Voices – Multiple Temporalities

Istraživačka radionica Multiple Voices – Multiple Temporalities: Imaginaries of Cultural and Political Resistance prva je u nizu radionica organizirana u okviru suradničkog istraživačkog projekta Glob_Exchange: Models and Practices of Global Cultural Exchange and Non-aligned Movement, koji se provodi u suradnji Akademije za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu (2020– 2023).

Multidisciplinarni tim istraživača na ovom projektu usredotočen je na nove vizualne režime i nove modele kulturne razmjene koji su se pojavili u drugoj polovici 20. stoljeća kao posljedica procesa dekolonizacije, a koje vidimo kao radikalne političke i estetske intervencije u dinamkama proizvodnje umjetničke i vizualne kulture hladnog rata. Posebno smo zainteresirani za istraživanje geokulturne dinamike Pokreta nesvrstanih (NAM). Također, nastojimo se baviti ekonomskim, socijalnim i političkim okvirom takvih intervencija, pružajući kontekst za razumijevanje socio-kulturnih posljedica.

Kroz dvodnevnu istraživačku radionicu s pozvanim predavačima, posebno smo zainteresirani za stjecanje uvida u korelacije i moguće veze između mreža kulturne i političke solidarnosti koje djeluju izvan geo-kulturnog prostora NAM-a ili točaka njegovih sjecišta s ključnim mjesta antikolonijalnog otpora. Radionica je usmjerena na jačanje zajedničkog razumijevanja i promicanje suradnje među istraživačima s različitim disciplinskim i teorijskim predznanjem, kao i pojašnjavanju uvjeta za opću primjenu njihovih specifičnih metodologija u okviru tematskog fokusa projekta GLOB Exchange.

Radionica je organizirana oko različitih kulturnih fenomena – novih dvogodišnjih i višegodišnjih izložbi, novih pristupa muzejima i kulturnoj baštini, novih časopisa i popularnih medija – koji su funkcionirali kao mjesta susreta i kulturne razmjene između ovih mreža.

-
Radionicu i projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ) i Slovenska agencija za istraživanje (ARRS).

-
Za sudjelovanje i registraciju putem platforme ZOOM potrebno je do 25. lipnja 2021. godine poslati prijavu koja uključuje ime, prezime i afilijaciju na e-mail nikolabojich@gmail.com.

-
Program radionice preuzmite ovdje.