Novosti
Međunarodna konferencija

Pokret nesvrstanih

Pokret nesvrstanih u fokusu šesnaeste manifestacije Moje, tvoje, naše

U mjesecu u kojem se obilježava šezdeseta obljetnica njegovog utemeljenja, šesnaesto izdanje interdisciplinarnog festivala Moje, tvoje, naše bavit će se temom Pokreta nesvrstanih. Manifestaciju organiziraju riječka udruga Drugo more, Institut za povijest umjetnosti iz Zagreba i ljubljanska Moderne galerije, a program će se sastojati od izložbenog, konferencijskog i filmskog dijela.

Osnovan u rujnu 1961. godine na konferenciji u Beogradu kao transnacionalni politički projekt i koalicija malih i srednjih država, uglavnom bivših kolonija i zemalja u razvoju s globalnog Juga ili Trećeg svijeta, Pokret nesvrstanih je predstavljao prvi veliki poremećaj na mapi Hladnog rata, tragajući za alternativnim političkim savezima i „alternativnom mondijalizacijom“.

IZLOŽBA 24/9 – 15/10/2021

Na izložbi Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih (Napisati revolucionarnu pjesmu nije dovoljno) kustosice Bojane Piškur (Moderna galerija, Ljubljana), od 24. rujna do 15. listopada u Galeriji Filodrammatica bit će prikazani radovi autora Dana Acostioaeija, Nike Autor, Đorđa Balmazovića, Ferenca Grófa, Ibre Hasanovića, Dubravke Sekulić, Hyun-Suk Seoa i Mile Turajlić, uz odabrane arhivske materijale Pokreta nesvrstanih i kartografiju međunarodne kulturne suradnje SFR Jugoslavije sa zemljama u razvoju.

U nešto drugačijim izdanjima, izložba je prethodno predstavljena u Modernoj galeriji u Ljubljani 2019. i Asia Culture Centru u južnokorejskom gradu Gwangju 2020. godine. Kao svojevrsni uvod u kulturnu politiku Pokreta nesvrstanih, izložba se fokusira na pojedine povijesne događaje, pri čemu se predstavljeni projekti i istraživanja bave temama kulturne razmjene i kulturnih programa između Jugoslavije i nesvrstanih zemalja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi. Izložba također sadrži suvremene radove koji ispituju važnost korištenja ideja Pokreta nesvrstanih u današnjem vremenu.

KONFERENCIJA 27–29/9/2021

>>> PROGRAM (HR)
>>> PROGRAM (EN)

Međunarodna konferencija Towards a Conjuctural Political Economy of Non-Alignment and Cultural Politics održat će se od 27. do 29. rujna u velikoj dvorani Filodrammatice, s naglaskom na veze Pokreta nesvrstanih i politika dekolonizacije i kulturne razmjene.

Uz izlagače koji su izabrani putem javnog poziva, kao pozvani predavači na konferenciji hibridnog formata (onsite i online) sudjelovat će Vijay Prashad (Tricontinental: Institute for Social Research), Sara Salem (The London School of Economics), Budimir Lončar (nekadašnji ministar vanjskih poslova Federativne Republike Jugoslavije) i Tvrtko Jakovina (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Osim u dvorani Filodrammatice, prijenos konferencije moguće je pratiti i putem Youtube prijenosa.

FILMSKI PROGRAM 27–28/9/2021

Po završetku konferencijskog dijela programa, 27. i 28. rujna održat će se i filmski program selektorice Ljiljane Kolešnik (Institut za povijest umjetnosti, Zagreb), na temu Pokreta nesvrstanih i borbe protiv kolonijalizma. U sklopu programa prikazat će se filmovi Algeria: Women at War Parminder Vire (1992.), Measures of Distance Mone Hatoum (1988.) i Concerning Violence Görana Olssona (2014.).

Manifestacija će se održati uz pridržavanje važećih mjera zaštite od zaraze koronavirusom, a ulaz na sve programe je besplatan. Detaljan program i raspored događanja potražite na mrežnim stranicama Drugog mora.

-
Organizatori: Drugo more i Institut za povijest umjetnosti
Partner: Moderna galerija, Ljubljana

-
Realizaciju programa podržali su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka – Odjel za kulturu i Hrvatska zaklada za znanost.
Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova.
Prostorima Palacha i Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula.
Održavanje radionice „Towards a Conjuctural Political Economy of Non-Alignment and Cultural Politics“ financijski je pomogla Hrvatska zaklada za znanost.

#60godina #60IPU