Novosti
In memoriam

Posljednji pozdrav Zlatku Uzelcu

Primili smo tužnu vijest da je u subotu 9. listopada 2021. godine iznenada preminuo naš dragi kolega i dugogodišnji suradnik Zlatko Uzelac.

-
Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i konzervator-urbanist, diplomirao je povijest umjetnosti 1982. godine pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te interdisciplinarni studij urbanizma (paralelni studij na Filozofskom i Arhitektonskom fakultetu).

Od 1981. do 1983. bio je kustos u muzeju u Požegi, od 1983. do 1986. urbanist u projektnom birou, a od 1986. do 1989. konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kao znanstveni istraživač u Institutu za povijest umjetnosti od 1990. do 2000. godine vodio je izradu urbanističko-konzervatorske studije povijesne jezgre Požege, a od 1996. do 1999. projekt obnove tvrđave u Slavonskom Brodu.

Sudjelovao je u izradi različitih projekata. Organizirao je izložbu o blagu crkve sv. Lovre u Požegi i potaknuo nastavak tada zapostavljenih radova na obnovi crkve, te pokrenuo i koncipirao proces obnove kompleksa dvorca u Kutjevu. U Požegi je na pročelju crkve sv. Duha otkrio i valorizirao romanički portal iz 13. st.

Pohađao je poslijediplomski doktorski studij urbanizma na Arhitektonskom fakultetu (1998.–2000.) i stručne urbanističke seminare u Helsinkiju i Berlinu 2002. (stipendija USA Aid).

Od 2000. do 2004. bio je pomoćnik za prostorno uređenje u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja RH te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Republike Hrvatske od 2002. godine. Vodio izradu prvog Izvješća o stanju u prostoru RH. Od 2004. do 2012. radio je kao urbanist u projektnom birou te vodio izradu studija i projekte obnove baroknih fortifikacija u Koprivnici i Osijeku.

Godine 2012. bio je pomoćnik ministrice za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture RH, a od 2014. do umirovljena ponovno zaposlen u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, kao voditelj programa i javnih komunikacija.

Od 2018. godine član je istraživačkog tima na znanstvenom projektu „Eugen Savojski (1663.–1736.) i gradovi-tvrđave jugoistočne granice Habsburške Monarhije“, koji se provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost.

Godišnju nagradu „Radovan Ivančević“ Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske primio je 2008. godine za dugogodišnji znanstveno-istraživački i konzervatorski rad te doprinos struci obnovom Tvrđave u Slavonskom Brodu, a posebno za rekonstrukciju tvrđavske crkve sv. Ane.

Autor je više studija, znanstvenih i stručnih radova te projekata obnove baroknih fortifikacija i urbanističkih povijesnih cjelina, prvenstveno vezanih za baroknu te srednjovjekovnu baštinu Slavonije.

Izlagao je na više znanstvenih i stručnih skupova, te održao veći broj javnih predavanja, napose o valorizaciji i problemima obnove baroknih gradova-tvrđava.

-
Pročitajte intervju sa Zlatkom Uzelcom objavljen na portalu Vizkultura u prosincu 2018. godine:
https://vizkultura.hr/intervju-zlatko-uzelac/