Obavijesti
Izložba

Primijenjena 140 – izložba o povijesti škole

Izložba o povijesti Škole primijenjene umjetnosti i dizajna otvara se u utorak 20. prosinca 2022. u 13:00 u organizaciji Izložbenog salona Izidor Kršnjavi ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Trg Republike Hrvatske 11).

Izložba o povijesti Škole primijenjene umjetnosti i dizajna prikazuje isječke iz 140 godina dugog kontinuiranog djelovanja jedne od najstarijih i najvažnijih zagrebačkih obrazovnih ustanova. Današnja Škola nastala je na temeljima znamenite Obrtne škole koju su 1882. godine pokrenuli Iso Kršnjavi i Herman Bollé i koja je dala početno umjetničko i graditeljsko školovanje brojnim znamenitim hrvatskim umjetnicima i arhitektima. Izložba se održava na panoima ispred zgrade koja se nalazi u procesu obnove nakon oštećenja u potresima 2020. godine.

Prema autorskoj koncepciji Irene Kraševac, povijest i značenje škole predstavljeni su kao kolaž u kojem se izmjenjuju povijesne slike s fotografijama zagrebačke baštine koju su kreirali nastavnici i učenici Obrtne škole, a koju su recentno snimili učenici fotografskog odjela ŠPUD-a Nikola Serdar i Leonarda Prpić (pod mentorstvom Vladimira Šimunića).

-
Kontakt: Irena Kraševac