Novosti
Radionica

Mirogojski spomenici – tipologija, atribucija, stil

Povijesno groblje Mirogoj je 2022. godine uvršteno u program 7 Most Endangered Europe Nostre i Instituta Europske investicijske banke. U sklopu programa održan je stručni skup Mirogoj: izazovi očuvanja baštine (27. listopada 2022.), u organizaciji Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i partnerskih ustanova, među kojima je i Institut za povijest umjetnosti.

Tijekom dosadašnjeg istraživanja mirogojske spomeničke baštine, otvorile su se brojne teme koje zahtijevaju temeljitiju elaboraciju i usuglašavanje struke, te uključenje ove teme u trajne istraživačke programe i projekte. Na Institutu za povijest umjetnosti stoga organiziramo prvu radionicu na temu kiparskih radova na starom dijelu mirogojskog groblja s ciljem boljeg poznavanja kiparskih djela te njihove zaštite i čuvanja.

Na radionici će sudjelovati stručnjakinje iz Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, povjesničarke umjetnosti Andreja Der Hazarijan Vukić, Jasenka Ferber Bogdan i Darija Alujević, Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, Ana Vranić Rob te Ministarstva kulture i medija, Petra Smajić i Tatjana Horvatić, voditeljica službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu baštinu. Organizatorica radionice je Irena Kraševac, voditeljica projekta ustanove Hrvatska skulptura od 19. do 21. stoljeća – nastanak, funkcija, reprezentacija (PU-IPU-2019-5).

Teme radionice: 1. određivanje tipologije grobnih uređaja/spomenika; 2. umjetnički, obrtnički i industrijski proizvodi kao ukras grobova; 3. atributivni problemi kiparskih radova; 4. stilske odrednice mirogojskih spomenika.

Radionica se održava na Institutu za povijest umjetnosti u četvrtak, 20. travnja 2023. od 11 do 13 sati.

-
Kontakt: Irena Kraševac