Obavijesti
Popularizacija znanosti

Dan otvorenog grada

U sklopu manifestacije Dan otvorenog grada 1. lipnja 2024. dr. sc. Irena Kraševac održala je stručno vodstvo kroz Zagrebačku zelenu potkovu.

Zagrebačka zelena potkova najveći je urbanistički projekt kojim je definiran izgled Donjega grada u 19. stoljeću. Njeno je ishodište Trg Nikole Šubića Zrinjskog (Zrinjevac) kojeg je kao trg-perivoj planirao Rupert Melkus i otvoren je za javnost 1873. Na njega su se nastavili trgovi-parkovi tzv. Istočnog pervoja (Trg J. J. Strossmayera i Trg kralja Tomislava), Južni perivoj (Trg Ante Starčevića i Botanički vrt) te Zapadnog perivoja (Trg M. Marulića, Trg Mažuranića i Trg Republike Hrvatske). U osima tih trgova-perivoja podignute su znamenite zgrade koje su oblikovale hrvatsku kulturu i znanost: Akademija znanosti i umjetnosti, Kemijski laboratorij (danas Knjižnica HAZU), Umjetnički paviljon, Kraljevska sveučilišna knjižnica (danas Hrvatski državni arhiv), Zgrade Kola i Sokola te Hrvatskog narodnog kazališta.

Urbanističku cjelinu trgova-parkova povezao je gradski inženjer i urbanist Milan Lenuci te se često naziva i Lenucijeva potkova. Taj urbanistički i graditeljski zahvat primjer je visoke kulture utemeljiteljskog doba kada Zagreb postaje nacionalno središte u kojem se formiraju ključne institucije za razvoj znanosti i umjetnosti. Stručno vodstvo po Zelenoj potkovi u sklopu Dana otvorenog grada povjereno je dr. sc. Ireni Kraševac, povjesničarki umjetnosti s Instituta za povijest umjetnosti, koja je tijekom šetnje od Zrinjevca do kazališta govorila o urbanističkom planiranju, gradnji pojedinih znamenitih zgrada i protagonistima vremena na prijelazu 19. u 20. stoljeće, kada je Zagreb dobivao konture europske metropole.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Irena Kraševac