Novosti
Predavanje

ARTNET serija predavanja

Pozivamo vas na seriju javnih predavanja u okviru projekta ARTNET, koja će se održati u petak 10. lipnja 2016. u Institutu za povijest umjetnosti, predavaonici 235 (II. kat zgrade POU, Ulica grada Vukovara 68).

-
13:00
Sanja Horvatinčić
Modeli umjetničkih kolaboracija u polju memorijalne plastike 1955.–1975.

Oslanjajući se na relacijsku bazu podataka CAN_IS nastalu u sklopu projekta ARTNET i njome generiranih vizualizacija aktera vezanih uz ključne natječaje za spomenike posvećene II. svj. ratu u razdoblju od sredine pedesetih do sredine sedamdesetih godina, pokazat ćemo u kolikoj je mjeri praksa raspisivanja općih saveznih natječaja poticala kreativnost, animirala novu generaciju autora te dinamizirala suradnje različitih umjetničkih grana i tehničkih disciplina, odmičući se do tada uvriježenih modela suradnje na ovom tipu javnih narudžbi.

Vizual: maketa prvonagrađenog projekta na natječaju za spomenik na Petrovoj gori, Igor Toš i suradnici (Čovjek i prostor, 222, 1971.,17.)

-
13:20
Ivana Meštrov
Primjeri suvremenih umjetničkih praksi unutar zajednice: analiza relacijskih i community art projekata privremenih muzeja i spomenika umjetnika Thomasa Hirschhorna u razdoblju od 2002.–2013.

Vizual: T. Hirschhorn, Gramsci Monument, Forest Houses, Bronx, New York, 2013. (u organizaciji Dia Art Foundation).

-
13:40
Nikola Bojić
Digitalna humanistika u istraživanju urbanog prostora: primjer analize splitskog Varoša

Predavanje će se temeljiti na nizu vizualizacija prostornih podataka koje pojašnjavaju složenost društveno-političke i ekonomske produkcije urbanog prostora splitskog povijesnog predgrađa Veli Varoš od sredine 20. st. do danas. Oslonjeno na metodološka polazišta projekta ARTNET, predavanje će u širem smislu adresirati spektar alata i pristupa iz polja digitalne humanistike korisnih za istraživanja urbanog prostora.

Vizual: prikaz povijesne jezgre Splita – vizualizacija gustoće korisničkih fotografija gradske jezgre, aplikacija sightsmap.com.

-
Predavanja se održavaju u okviru projekta ARTNET, koji se provodi uz podršku Hrvatske zaklade za znanost.

-
Konakt: Sanja Horvatinčić