Novosti
Međunarodna ljetna radionica

Ekstremni scenariji živog spomenika

Međunarodna ljetna radionica „Living monument: Mat-Organization and Diocletian’s Palace: What if?“ odvijat će se od 5.–15. srpnja u prostorijama sjeverozapadne kule Dioklecijanove palače u Splitu, s međunarodnim mentorskim timom.

Kako bi se formirala polazišta za što bolje razumijevanje potencijala Dioklecijanove palače kao živog i adaptibilnog prostornog i funkcionalnog sustava, radionica započinje istraživanjem distopija, odnosno negacijom teze o međusobnoj povezanosti dijelova Palače na različitim funkcionalnim i formalnim razinama, kao preduvjetu za njezinu vitalnost, ispitivanjem ekstremnih „what if“ scenarija.

Strategije djelovanja proizašle iz distopijskog hipotetskog konteksta primjenjuju se zatim na odabranim lokacijama putem jednostavnih konkretnih arhitektonskih intervencija, kojima bi se, putem kontekstualizirane forme i programa, suprotstavilo utjecajima i posljedicama ekstremnih scenarija.

Radionica je organizirana u sklopu istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti Grand Tour Dalmatia, pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost u suradnji s Fakultetom građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Program radionice i plakate (autor Damir Gamulin) potražite na stranicama projekta: http://grandtourdalmatia.org/blog/

-
Kontakt: Ana Šverko