Novosti
Izložba

Marija Bistrica – naselje i svetište

Izložba „Marija Bistrica – naselje i svetište, arhitektura i urbanizam“, autorice Vlatka Filipčić Maligec (MHZ, Muzej Seljačkih buna), potaknuta je željom da se pokažu arhitektonske i urbanističke promjene koje je Marija Bistrica doživjela kroz vrijeme i kako je, pa ponekad i zašto, do njih došlo.

U oblikovanju izložbe i kataloga sudjelovali su stručnjaci različitih struka: Zlatko Koren (dugogodišnji voditelj svetišta Majke Božje Bistričke), dr. sc. Ratko Vučetić (povijest naselja), dr. sc. Irena Kraševac i Viki Jakaša Borić (obnova kompleksa u drugoj polovici 19. stoljeća), Krešimir Galović (poslijeratna obnova svetišta arhitekta A. Freudenreicha), Vlatka Filipčić Maligec (arhivska građa i djelovanje ustanove Nadasve), Ivana Haničar Buljan (planovi za obnovu arhitekta S. Planića i kasnije intervencije), Biserka Dumbović Bilušić (urbanističko planiranje naselja).

Namjera izložbe je pokazati kako se svetište Marija Bistrica mijenjalo tijekom vremena, tko su ljudi zaslužni za te promjene – arhitekti, majstori i naručitelji koji su ju oblikovali, što je o programa bilo planirano, a što realizirano. Izložba ne prikazuje samo Mariju Bistricu kakvu danas poznajemo, nego i onakvu kakva je mogla biti, a nudi i pitanja, ako već ne i odgovore, što treba učiniti u budućnosti.

Izložba traje od 28. listopada do 12. prosinca 2016. godine u Galeriji Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, a može se razgledati svaki radni dan od 9 do 17 sati.

Više informacija potražite na stranicama Muzeja Hrvatskog zagorja.