Novosti
Predavanje i javni razgovor

Od CIAM-a do Team-a X

Poticaj za sagledavanje i evaluaciju nasljeđa CIAM-a (Međunarodni kongres moderne arhitekture) i u njegovom okrilju osnovanog Team-a X, u lokalnim, nacionalnim, ali i regionalnim okvirima, predstojeća je 90. obljetnica ovog vodećeg međunarodnog arhitektonskog i urbanističkog foruma 20. stoljeća.

Javnim razgovorom uz predavanje i projekciju dokumentarnog filma u sklopu Dana otvorenih vrata Instituta za povijest umjetnosti započet će niz događanja koja će obuhvatiti širok spektar tema fokusiranih na veze hrvatskih arhitekata s CIAM-om i Team-om X, historijat utjecaja, primjene i kritike otvorenog tj. funkcionalnog grada od konca 1920-ih do 1980-ih godina u našoj arhitektonskoj kulturi.

Polazeći od izlaganja Tamare Bjažić Klarin o vezama hrvatskih arhitekata s CIAM-om i Team-om X 1950-ih godina istraženih u sklopu projekta „Moderne i suvremene umjetničke mreže, umjetnike grupe i udruženja. Organizacijski modeli suradničkih umjetničkih praksi 20. i 21. stoljeća“ Instituta za povijest umjetnosti (projekt je podržan od HRZZ), osvrnut ćemo se na mainstream urbanističku produkciju 1950-ih i 1960-ih godina, svedenu pod nazivnik CIAM-a te njezinu kritiku. Riječ kritičara preuzet će pjesnik, esejist i filozof Vlado Gotovac, autor i voditelj dokumentarnog filma „Portreti i susreti. Dva grada – Zagreb“ (Radio televizija Zagreb, 1968.).

Projekcija i uvodno predavanje povod su za razgovor sa Željkom Čorak, Ivanom Čižmekom, Vinkom Uhlikom, Borislavom Doklestićem i Ognjenom Čaldarovićem. S uvaženim urbanistima, arhitektima, povjesničarima umjetnosti, sociolozima i kritičarima, djelatnim u drugoj polovini 20. stoljeća razgovarat ćemo o mijeni urbanističke paradigme 1960-ih godina, odnosno, materijalizaciji spram doktrine CIAM-a bitno različitog urbanističkog diskursa 1970-ih i 1980-ih godina.

Pozivamo vas da nam se pridružite na predavanju, javnom razgovoru i projekciji filma u četvrtak, 10. studenoga, s početkom u 9 sati u predavaonici 235 (1. kat).

Više informacija o programu Dana otvorenih vrata Instituta potražite ovdje.

-
Kontakt: dr. sc. Tamara Bjažić Klarin