Novosti
Skup

XII. Dani Cvita Fiskovića: Metamorfoze mita

„Metamorfoze mita. Mitologija u umjetnosti od srednjeg vijeka do moderne“

Pomena, otok Mljet, 30. rujna – 3. listopada 2010. godine

PROGRAM

-
Slijedom već tradicionalnih susreta koji su u međuvremenu izrasli u najveći bijenalni skup hrvatskih povjesničara umjetnosti i njihovih gostiju, XII. po redu „Dani Cvita Fiskovića“ održavaju se u Pomeni na otoku Mljetu. Otok Mljet, legendarno utočište Odiseja i sv. Pavla, gotovo da nameće ovogodišnje teme: prvi se dio skupa odnosi na nove spoznaje o mljetskim spomenicima i umjetninama, tragom proučavanja Cvita Fiskovića, dok je središnji dio skupa naslovljen „Metamorfoze mita. Mitologija u umjetnosti od srednjeg vijeka do moderne“.

Mitologija kao neiscrpni izvor za umjetnike od antike do danas potakla je brojna otkrića i spoznaje te ponovna promišljanja tema koje su već dugo prisutne u našoj stručnoj literaturi koja se predstavljaju na ovogodišnjem skupu. Na određeni način, ova se tema nadovezuje na jednu od prethodno obrađenih – „Renesansa i renesanse“ – koja je iznjedrila bogat i dragocjen zbornik radova u izdanju Instituta za povijest umjetnosti i Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (Zagreb, 2008.). U kontekstu hrvatske povijesti i kulture posebno su zanimljiva nova istraživanja i interpretacije antičkih korijena na području istočne obale Jadrana (mitogeneza gradova, rodova i obitelji), identifikacija izvora i načina transmisije mitova, pitanje njihovih tvoraca, posvajanje antičkih božanstava, vladara i heroja, te antička mitologija kao riznica moralizirajućih slika, arhetipova, alegorija, personifikacija i rezervoar dekorativnih oblika za arhitekturu, skulpturu i slikarstvo. Naposljetku, ništa manje značajne nisu spoznaje o utjecaju grčko-rimske mitologije na slavensku mitologiju, kao i slojevitog odnosa mitologije i kršćanstva.

Dani Cvita Fiskovića su oduvijek bili otvoreni stručnjacima iz svih područja humanističkih znanosti, pa tako i na Mljetu okupljaju povjesničare umjetnosti ali i istraživače povijesti, povijesti književnosti, klasične filologije, arheologije, antropologije i drugih srodnih disciplina omogućujući plodonosnu diskusiju među strukama.

-
Organizatori:

Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Institut za povijest umjetnosti

-
Priređivačko-znanstveni odbor:

Igor Fisković
Predrag Marković
Marin Perković
Nada Grujić
Jasenka Gudelj
Milan Pelc
Dino Milinović
Ana Marinković
Božena Popić-Kurtela

-
Program ostvaren uz pomoć:

Nacionalnog parka Mljet
Općine Mljet
Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
Hotela Odisej, Pomena, otok Mljet

-
Ilustracija na naslovnici: G. B. Bertani ili Lorenzo Costa ml., Triton, Kabinet Grafike HAZU