Novosti
Radionica

Dalmacija i Italija u Zagrebu

Radionica doktoranada Instituta za povijest umjetnosti i studenata povijesti umjetnosti Odsjeka za povijest umjetnosti FFZG na temu „Dalmacija i Italija: krajolici i spomenici u crtežima, grafikama i slikama 18. i 19. stoljeća u zbirkama zagrebačkih galerija i muzeja“ održat će se 20. i 21. travnja 2016. godine.

Radionica se održava u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, a u okviru uspostavnog HRZZ projekta Grand Tour Dalmatia http://grandtourdalmatia.org/.

-
Mentorski i organizacijski tim: dr. sc. Irena Kraševac (IPU, Zagreb), dr. sc. Ana Šverko (IPU, Centar Cvito Fisković, Split), Iva Raič Stojanović (IPU, Zagreb).

Suradnici: dr. sc. Mikica Maštrović (Grafička zbirka NSK), mr. sc. Slavica Marković (Kabinet grafike HAZU), Lada Bošnjak Velagić i Dajana Vlaisavljević (Moderna galerija, Zagreb), Borivoj Popovčak (Strossmayerova galerija starih majstora HAZU), Slaven Perović (Muzej Mimara), dr. sc. Anđelka Galić (Muzej za umjetnost i obrt), dr. sc. Marina Bregovac Pisk (Hrvatski povijesni muzej).

Sudionici radionice: doktorandi – Petra Batelja, Nikola Bojić, Matko Matija Marušić, Iva Raič Stojanović, studenti – Kristina Barać, Jozefina Ćurković, Maja Flajsig, Clarissa Gambuzza, Jelena Glumac, Toni Ivetić, Jelena Kaić, Matej Mihalić, Lucija Sukalić, Sara Žganjer.

-
Bilježenje prostora u mediju crteža, prvi je i neposredni umjetnički doživljaj koji služi kasnijoj razradi grafike ili ulja na platnu. Na temelju zbirki crteža, grafika i slikarstva zagrebačkih muzeja i galerija, izdvojit će se djela europskih umjetnika s motivima Dalmacije i Italije iz razdoblja 18. i 19. stoljeća nastala na njihovim putovanjima tim zemljama.

Sudionicima radionice bit će omogućen uvid u originalne crteže, grafičke listove i slike iz razdoblja 18. i 19. stoljeća koji se čuvaju u Grafičkoj zbirci NSK, Kabinetu grafike HAZU, Modernoj galeriji, Strossmayerovoj galeriji HAZU, Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt i Hrvatskom povijesnom muzeju.

Prikupljena i obrađena građa služit će kao nadopuna baze podataka koja se formira tijekom projekta, odnosno vizualnog materijala uspostavnog istraživačkog projekta „Dalmacija kao odredište europskog Grand Toura u 18. i 19. stoljeću“.

Opis i program radionice možete potražiti ovdje.

-
Kontakt: Irena Kraševac, Ana Šverko, Iva Raič Stojanović