Obavijesti
Premijera

Jedno djelo: Marijan Haberle – Tehnički muzej u Zagrebu

Premijera kratkometražnog dokumentarnog filma „Marijan Haberle – Tehnički muzej u Zagrebu“, koji je povodom 70. godišnjice osnutka Tehničkog muzeja realiziran u serijalu „Jedno djelo“, premijerno će biti prikazan u nedjelju, 17. ožujka 2024. u 20:00 sati na HRT3.

Kompleks današnjeg „Tehničkog muzeja Nikola Tesla“ u Zagrebu izgrađen je 1949. za potrebe Zagrebačkog velesajma. Za projektanta je odabran arhitekt Marijan Haberle, koji će kompleks projektirati i realizirati u rekordnom roku od tri mjeseca. Zbog brzine izgradnje cijela je zgrada izvedena u drvenoj konstrukciji i obložena drvetom. Krovni nosači i rešetkasti stupovi, kao i kovani spojni dijelovi izrađivani su usporedno s montažom konstrukcije na gradilištu, a cijela je konstrukcija iznimno čvrsta i stabilna.

Autorice teksta su Tamara Bjažić Klarin i Kosjenka Laszlo Klemar, a autorice i urednice serijala Ana Marija Habjan i Evelina Turković. Montažer je Mladen Radaković, snimatelji Mario Britvić i Siniša Galar, autor glazbe Hrvoje Pelicarić a producent Tihomir Štivičić.

Ovim filmom muzej ujedno najavljuje obljetničku izložbu koja će se u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Instituta za povijest umjetnosti održati u studenom 2024. godine.

Film je na dostupan na Youtube kanalu HRT-a.

Rad na pripremi filma rezultat je projekta DIGITART.

-
Kontakt: Tamara Bjažić Klarin

#DIGitART