Obavijesti
Sudjelovanje na konferenciji

Konferencija Fast Forward: Women in Photography u Solunu

Dr. sc. Sandra Križić Roban sudjelovala s izlaganjem na petoj konferenciji Fast Forward: Women in Photography, koja je od 17. do 19. svibnja 2024. održana u Solunu, Grčka. Konferencija je bila posvećena temi skrivenih povijesti i novih perspektiva u ženskoj fotografiji.

Izlaganje Sandre Križić Roban pod naslovom „To register what has been lost, to learn from the forgotten, inaccessible and discarded“ posvećeno je problematici (samo)arhiviranja, koje je obrazloženo kroz tri različite perspektive pristupa i tumačenja arhiva žena koje su djelovale ili još uvijek djeluju u ovom području.

Predstavljeno u okviru panela „Institucionalizacija ženskog fotografskog nasljeđa: arhivske i muzejske strategije“, izlaganje je prikazalo rezultate višegodišnjeg istraživanja Sandre Križić Roban, posvećenog fotografskim praksama žena u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na nepostojanje kontinuirane strategije očuvanja njihovih privatnih arhiva i kolekcija. Teza o (samo)arhiviranju kao feminističkoj praksi proizašla je iz čitanja rada Jenne Aston „Feminist Archiving [a manifesto continued]: Skilling for Activism and Organising“, a u nacionalnom je kontekstu prvi put raspravljena za vrijeme radionice samoarhiviranja fotografske ostavštine i rada na osobnom arhivu fotografkinje Smiljke Pavlović u sklopu projekta Ekspozicija – Teme i aspekti hrvatske fotografije od 19. stoljeća do danas (HRZZ IP-2019-04-1772).

Umjetnice koje su sudjelovale u radu konferencije Fast Forward, jednako kao i istraživačice u ovom području, pokazale su velik interes za ovu temu, koja ukazuje na kontinuirani i široko rasprostranjen odnos zanemarivanja sudbine ženskih fotografskih ostavština, bez kojih nije moguće cjelovito prikazati zbivanja u području fotografije bilo gdje na svijetu. Osim arhiva Smiljke Pavlović, u izlganju su predstavljeni i nedostupni ili djelomično dostupni arhivi Milice Borojević i Nade Orel.

Više informacija i program konferencije ovdje.

-
Kontakt: Sandra Križić Roban