Obavijesti
Predstavljanje knjige

Otpor kao sjećanje

POZIVNICA

U okviru predstavljanje knjige „Making Monuments from Mass Graves in Contemporary Spain: Resistance through Remembrance“ održat će se razgovor s autorom dr. sc. Danielom Palaciosom Gonzálezom koji će voditi dr. sc. Sanja Horvatinčić. Razgovor na engleskom jeziku održat će se u Udruženju hrvatskih arhitekata (Trg bana Jelačića 3/1) 23. rujna 2024. s početkom u 18:00 sati.

Riječ je o prvom predstavljanju engleskog izdanja knjige u nakladi Amsterdam University Press. Španjolski izvornik De fosas comunes a lugares de memoria (CEPC, 2022.) ovjenčan je nagradom za prvu knjigu Memory Studies Association 2023. godine.

Knjiga govori kako su tijela pokopana u masovnim grobnicama tijekom Španjolskog rata i Frankove diktature pretvorena u spomenike. Autor opisuje razvoj spomeničke produkcije te oblike koje su ti procesi i spomenici poprimali; ispituje kako su spomenici uključivani u društvo i korišteni za utjecaj na javno mnijenje te tvrdi da se izgradnja spomenika nije temeljila samo na formalnoj logici tradicije, već da je taj proces odražavao svjesni plan sa specifičnim i racionalnim ciljem.

Knjiga tako afirmira ideju da je spomenik, kao materijalni objekt, postao izraz povijesne svijesti njegovih proizvođača te ukazuje na djelovanje različitih aktera koji su svoja sjećanja pretvarala u smislene geste dok su, u ograničenih materijalnim uvjetima, tijela preminulih ugrađivali u novi artefakt. Konačno, ljudi koji su stvarali ove spomenike nisu samo pokapali svoje mrtve u skladu s pogrebnom tradicijom, već su time nastojali i aktivno utjecati na društvo.

Daniel Palacios González je postdoktorand i predavač na UNED u Barceloni. Prethodno je bio postdoktorand na Birkbecku, Sveučilište u Londonu. Doktorirao je na Sveučilištu u Kölnu kao MSCA Fellow i član je istraživačkog projekta NECROPOL na Sveučilištu u Barceloni.

Događaj je dio višednevnog programa međunarodnog seminara pod nazivom „Tracemaking Border Deaths between Erasure and Co-Memoration“, koji se od 20. do 23. rujna održava na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Više o programu ovdje.

Program financira COST akcije TRACTS – Tragovi kao istraživački plan za klimatske promjene, tehnološke studije i socijalnu pravdu. Rad je nastao u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu DIGitART – Digitalna mreža, prostorna i (kon)tekstualna analiza umjetničkih pojava i baštine 20. stoljeća i istraživačkog projekta Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu Poetika i politika etnografije danas (EPP, 2023.-2027.), oba financirana od strane Europske unije – NextGenerationEU.

-
Kontakt:
Sanja Horvatinčić

#DIGitART