Novosti
Novo izdanje

Zbornik radova projekta „Eugen“

U izdanju Instituta za povijest umjetnosti objavljeno je tiskano izdanje zbornika radova „Eugen Savojski (1663.–1736.) i gradovi tvrđave jugoistočne granice Habsburške Monarhije“ s radionice istoimenog projekta održane uz podršku Hrvatske zaklade za znanost u Karlovcu 11. srpnja 2022. godine.

Zbornik okuplja devet tematski povezanih priloga autora Katarine Horvat-Levaj. Ratka Vučetića, Ive Vidović, Margarete Turkalj Podmanicki, Petra Puhmajera, Andreja Žmegača, Vlaste Zajec, Radoslava Tomića i Milana Pelca. Urednica zbornika je Katarina Horvat-Levaj.

Iz recenzija:

„Nakon uvoda urednice knjige, Katarine Horvat-Levaj, ujedno i voditeljice projekta EUGEN (čiji su rezultati u knjizi objavljeni), slijedi devet studija u kojima autori, na teme­lju arhivskih i terenskih istraživanja analiziraju utvrđene hrvatske gradove na nekadašnjoj austrijsko-osmanskoj granici, koji su svoj prepoznatljivi pečat uvelike stekli zaslugom princa Eugena od Savoje. Gradovi Osijek, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Novi Karlovac (Orlica) istraženi su razmatranjem izgradnje javne i sakralne barokne arhitekture, razvoja urbanizma, pojave javne plastike, ikonografije Eugena Savojskog te institucija i osoba (Dvor, Crkva, inženjeri, vojna elita, lokalni investitori) koji su sudjelovali u navedenim pojavama i procesima. Gradovi su valorizirani i s obzirom na modele Vaubanovih tvrđava u Francuskoj, Luksemburgu i Belgiji te u širem kontekstu, uspoređujući pojedine elemen­te s onima drugih gradova tvrđava duž nekadašnje granice (a danas gradova na prostoru četiriju država) – Petrovaradina, Beograda, Rače, Pančeva, Segedina, Temišvara, Arada i Alba Iulije. (…) Znanstveni doprinos djela je velik, jer se prvi put sustavno istražuje uloga Eugena Savojskog, ne samo kao osloboditelja istočnih dijelova Habsburške Monarhije od Osmanlija nego i kao inicijatora važnih urbanističkih i arhitektonskih zahvata. Djelo je doprinos za hrvatsku povijest umjetnosti, ali i hrvatsku historiografiju jer interdiscipli­narno povezuje područje istraživanja povijesti arhitekture i urbane povijesti s poviješću institucija i pojedinih važnih osoba te s crkvenom i vojnom poviješću toga vremena. Ima istaknut komparativni karakter jer s jedne strane istražuje odnos središnje i lokalne vlasti, a s druge uspoređuje gradove velikoga geografskog područja. Knjiga je odlično polazište za buduća slična i komparativna istraživanja.“

dr. sc. Irena Benyovsky Latin

„Zbornik radova projekta EUGEN okuplja devet tematski povezanih priloga i uvodnik o vojnom naslijeđu Eugena Savojskog (1663.–1736.), odnosno o njegovim pobjedama, što je promatrano kao metafora za pristup novoosvojenim područjima u kojima je istaknuta uloga gradova tvrđava. (…) Radovi se bave različitim aspektima toga povijesnog razdoblja, uključujući arhitekturu, urbanizam, vojnu strategiju i umjetnost. Pružen je po­vijesni profil te je osvijetljen dubok trag Eugena Savojskog u povijesti i vojnoj povijesti, ali i pečat njegova vremena u arhitekturi, urbanizmu i drugim pojavama novooslobođe­nih područja pod habsburškim vladarima, unutar Habsburške Monarhije. Zbornik radova projekta EUGEN unosi u hrvatsku literaturu iznimno obuhvatno izdanje posvećeno temi koja je relevantna s mnogih motrišta, ponajprije s aspekta urbanističke i arhitektonske kulture Hrvatske i srednje Europe, i to na drugačiji način od dosadašnjih pogleda: i dalje kroz prizmu pobjeda i teritorijalnoga proširenja te brojnih novih narudžbi. No osim povi­jesno-umjetničkih metoda, zbornik donosi svjedočanstva o važnosti multidisciplinarnoga pristupa za složene strukture i za složena pitanja o odnosu vojnih i civilnih građevina, o pogledu izdaleka na jugoistočnu granicu Habsburške Monarhije i životu ‘izbliza’ na njima. Prilozi u zborniku krče i nova istraživačka polja i putove za mlade istraživače koji mogu u tako postavljenom okviru nastaviti s istraživanjem baštine na tom području.“

prof. dr. sc. Sanja Cvetnić

Objavljivanje knjige potpomoglo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske i Hrvatska zaklada za znanost.

Više informacija ovdje.

-
Kontakt: Katarina Horvat-Levaj

#EUGENHRZZ