Obavijesti
Predavanje

Anonimna fotografija

Irena Šimić održat će predavanje o anonimnoj fotografiji u četvrtak 1. prosinca 2016. godine u ATD-u (Ilica 17) s početkom u 18 sati, u okviru programa 8. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

-
Činjenica je da svaka fotografija (ne oviseći o vremenu, mjestu, mediju, procesu nastanka, namjeni i sl.) ima autora, grupu autora i/ili zastupnika autorskog prava. Anonimnost je pak najčešće rezultat, najjednostavnije rečeno, procesa zaborava ili nemara.

Divergencija koju je prije stotinu godina potaknuo izum strojne reprodukcije, omogućavajući svakodnevnu brzu reprodukciju i dijeljenje teksta i slike, automatski je značila gubitak određene aure (a često i autorstva) izvornog objekta. Danas taj proces potiču sustavi kao što je Google Images i institucionalno zagovarana paradigma svima dostupnog znanja, kulture i informacija (open knowledge, open culture, open access). Imperativ brze pretrage, usvajanja, analize i dijeljenja vizualnih informacija dosad nije bila do te mjere globalno rasprostranjen fenomen.

U sveopćoj kakofoniji ideja, potreba i interesa, danas kada se autorsko pravo tržišno promovira kao ključna industrija 21. stoljeća, a nacionalne legislative i dalje zastupaju tradicionalne pristupe u promociji i zaštiti autorskih prava, čini se da se globalno možemo složiti jedino s činjenicom da autorsko pravo pripada grani temeljnih ljudskih prava. Pitanje je kako se u tim okolnostima mijenja shvaćanje pojma i pozicija autorstva fotografije, pogotovo one koja se (i izvorno) tumači, odnosno naziva anonimnom. Nekoliko segmenata ove teme moguće je elaborirati kroz primjere iz nacionalne novinske publicistike, tj. u okviru polja najučestalije primjene fotografije kao autorskog djela.

Časopisi koji su formirali sliku kulturne scene tijekom druge polovice 20. stoljeća – primjerice Čovjek i prostor, 15 dana, Život umjetnosti, SPOT – veliku su važnost pridavali upravo produkciji vizualne informacije i (autorskoj) fotografskoj interpretaciji društvenih fenomena kojima su se bavili.

Fotografije kao primarni vizualni resurs već su u procesu objave zbog različitih okolnosti i uredničkih politika često bile „anonimizirane“, što je kroz iduća desetljeća razvojem novih tehnologija usložnjavalo problem odnosa prema autorstvu ili anonimnosti izvornika.

-
Više informacija o programu 8. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac potražite ovdje.

-
Kontakt: Irena Šimić