Obavijesti
Radionica

Od fotografskog izvornika do (nove) fotografske slike

U okviru 9. Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održava se 21. i 22. studenoga 2017. radionica i javni panel na temu „Od fotografskog izvornika do (nove) fotografske slike“ (voditeljice: Irena Šimić i Lana Lovrenčić). Radionica je orijentirana na metodološke probleme s kojima se istraživači susreću prilikom atribucije, opisivanja i digitalizacije fotografske građe na primjerima iz arhiva Toše Dabca i Branka Balića.

Arhivska obrada, muzejska katalogizacija u svrhu zaštite, prezentacija ili objava fotografske građe nužno podrazumijeva i suočavanje s pitanjima provenijencije, autentičnosti atribucije, autorstva i zaštite autorskih prava fotografske građe za potrebe nove funkcije (izložbe, publikacije, prezentacije). Atribucija, opis fotografskog izvora i digitalizacija (negativ, fotografija) kao i njihova nova primjena imaju znatne implikacije u diseminaciji znanja i informacija koje nastaju u procesu izdvajanja fotografskog objekta iz izvornog u novi kontekst.

Kao rezultat radionice u prostoru Arhiva Tošo Dabac biti će do kraja siječnja 2018. godine izložene mentalne mape s primjerima Toše Dabca (Djetinjstvo, 1933.) i Branka Balića (Gorgona, 1961.) na kojima su prikazane i analizirane različite verzije fografskih izvornika spomenutih fotografija.

Uz predstavljanje rezultata radionice u prostoru Arhiva TD održava se 22. studenoga 2017. godine istoimena panel diskusija u kojoj sudjeluju Irena Šimić (IPU), Lana Lovrenčić (UZF), dr. sc. Hrvoje Gržina (HDA) i Dunja Nekić (MUO).

Više informacija o programu potražite ovdje.

-
Kontakt: Irena Šimić