Novosti
Novo izdanje

Martina Pavković: Arhitekt Vjekoslav Bastl

U izdanju Instituta za povijest umjetnosti objavljena je monografija Arhitekt Vjekoslav Bastl autorice dr. sc. Martine Pavković. Urednik monografije je Boris Dundović, a objavljena je kao 64. knjiga dio nakladničkog niza Studije i monografije Instituta za povijest umjetnosti.

-
Arhitekt Vjekoslav Bastl (1872.–1947.) životom se i djelom utkao u hrvatski arhitektonski, kulturni i društveni krajolik prve polovine 20. stoljeća. Svojim brojnim projektantskim ostvarenjima bio je vezan dominantno za Zagreb te njima oplemenio urbano tkivo upravo u razdoblju kada grad postaje metropolom srednjoeuropskih značajki. U profesionalnim je počecima bio snažno obilježen suradnjom s renomiranim zagrebačkim arhitektonskim poduzećem Hönigsberg i Deutsch te usmjeren mentorstvom Otta Wagnera na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, a od 1906. projektirao je samostalno. Bogatim arhitektonskim opusom i djelovanjem odigrao je ključnu ulogu ne samo u prijenosu moderne arhitekture na naše prostore nego i u obrazovanju novih generacija hrvatskih arhitekata i graditelja. Kao suosnivač Kluba hrvatskih arhitekta 1905. te kao nastavnik velik je doprinos dao formiranju struke i promicanju hrvatske arhitekture. Bastlovo ime stoga je neizostavno u proučavanju povijesti hrvatske arhitekture od kasnog historicizma do modernizma, ostavivši u svakoj od stvarateljskih faza trajan pečat na arhitektonskim ostvarenjima i ambijentima koje baštinimo.

Monografija je djelo sinteznog karaktera koje donosi potpuno nov i znanstveno utemeljen uvid u do sada nepoznat život i rad jednoga od najznačajnijih hrvatskih arhitekata. Nastala je na temeljima autoričina doktorskoga rada, a donosi i recentnije otkrivene projekte i realizacije te uključuje podatke iz novijih znanstvenih i stručnih istraživanja. Opremljena je katalogom Bastlovih radova, 334 ilustracije, kazalom imena, te proširenim sažetkom na engleskom jeziku. Knjiga predstavlja prvu sustavnu monografsku obradu profesionalnog djelovanja arhitekta Bastla, primjerenu arhitektonsko-umjetničkoj i kulturno-povijesnoj važnosti graditeljskog naslijeđa Zagreba za njegov povijesni identitet.

„Živeći u vremenu u kojem Zagreb nastavlja svoju transformaciju iz baroknog i bidermajerskoga gradića u moderno urbano središte, Bastl je imao priliku mnogo graditi i okušati se u različitim arhitektonskim tipovima. Inkluzivna, tolerantna sredina i liberalni investitori dopuštaju todobnim arhitektima stilske premijere i smjele iskorake, pa i Bastl svoje kreativne potencijale uspijeva u potpunosti iskazati, i to na zgradama u samom centru grada.”

— iz recenzije dr. sc. Marine Bagarić


„Ovim sustavnim istraživanjem i sinteznom monografijom prvi su put tematizirani život i djelo Vjekoslava Bastla, jednog od najvažnijih hrvatskih arhitekata koji su sudjelovali u oblikovanju graditeljske baštine Zagreba, a time i njegova prepoznatljiva identiteta. Sagledan komparativno s istodobnim arhitektonskim strujanjima na području Srednje Europe te interpretiran u skladu s kontekstom i stilsko-oblikovnim značajkama vremena u kojemu je stvarao, Bastlov će opus zasigurno izazvati veliku pozornost stručnjaka, ali i šire javnosti koju zanima povijest i umjetnička baština.”

— iz recenzije dr. sc. Irene Kraševac

-
Knjiga je objavljena uz financijsku pomoć Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba te Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Urednički rad na ovoj knjizi rezultat je rada na istraživačkom projektu ARGZAG – Arhitektura i kultura stanovanja u Zagrebu 1880.–1940. koji se provodi na Institutu za povijest umjetnosti, uz podršku Hrvatske zaklade za znanost (IP-2022-10-9503).

-
Kontakt: Boris Dundović

#ARHZAG