Novosti
Izložba

Zagrebački velesajam 1956.–1961.

Izložba Zagrebački velesajam 1956.–1961. Društveni, privredni, (geo)politički i prostorni zamašnjak razvoja socijalističkog grada otvara se 21. svibnja 2024. u Galeriji Modulor u Zagrebu, s početkom u 19:00 sati.

DEPLIJAN

-
Ova izložba dio je višegodišnjeg istraživanja Velesajma kojim se želi obuhvatiti njegova važnost i uloge koje je odigrao kako na razini grada Zagreba tako i socijalističke Jugoslavije te sagledati njegovu poziciju danas. Njome se obuhvaća razdoblje od njegove inauguracije na desnoj obali Save do 1961. i prateći građevinski boom, hladnoratovsku poziciju i formaliziranje Pokreta nesvrstanih. Izložba daje smjernice za proučavanje društvenog, privrednog, (geo)političkog i prostornog doprinosa Zagrebačkog velesajma razvoju jednog socijalističkog grada, a time i (socijalističkog) svijeta.

Autorice izložbe su Sonja Leboš (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja) i Lana Lovrenčić (Institut za povijest umjetnosti). Autorice će 25. svibnja 2024. u okviru pratećeg programa uz izložbu prirediti i javnu šetnju Velesajmom s pop-up izložbom, s početkom u 11:00 sati.

Više o izložbi i popratnim događanjima vidi na poveznici.

-
Izložba je rezultat projekta FEMO – Fenomeni hrvatskoga umjetničkog moderniteta.

-
Kontakt: Lana Lovrenčić

#FEMO